Китай уважно дивиться, оскільки хоче робити те саме, що Росія — політтехнолог
Getty Images

Будь-які переговори Заходу і Росії зараз марні, оскільки для компромісу обидві сторони мають щось отримати. А Володимир Путін не хоче нічого іншого, окрім України. Тому «умиротворити» його поступками неможливо.

Таку думку в великому інтерв’ю Chas News висловив  американський політтехнолог Дейн Вотерс, який свого часу працював в адміністрації Джорджа Буша-старшого.

«Реальність полягає в тому, що Путін не хоче нічого іншого, окрім України. Ви не можете його умиротворити. Це неможливо. Якщо світ дозволить Путіну окупувати Україну, він заспокоїться. А потім він захоче Молдову — з якоїсь причини. Можливо, Грузію. І невідомо, де він зупиниться. Мені видається все ж, що Путін не хоче захопити Європу. Він хоче відновити Російську Імперію. Якщо світ дозволить це зробити, він буде щасливим. Але світ не може дозволити йому цього», — говорить Волтерс.

Також він звертає увагу на позицію Китаю щодо теперішньої кризи в Україні та Європі. Експерт вказує, що у цієї східної держави є свої інтереси, дуже схожі з російськими.

«Китай уважно дивиться, що робить зараз світ. Бо хоче того ж, що робить Росія, але у Китайському морі, на Тайвані. Від того, як відповість світ Росії, залежить те, що робитиме Пекін. Якщо світ «умиротворить» Путіна, це буде «зелене світло» для Китаю, аби почати діяти. Бо вони будуть знати, що світ «умиротворить» їх також», — впевнений експерт.

Взагалі Дейн Волтерс вважає, що зараз питання значно масштабніше, ніж просто стосунки Росії і України. І фактично на кону стоїть шлях розвитку людства.

«Конфлікт цього покоління може змінити розподіл сил у світі. Бо якщо ви здастеся Путіну, здастеся Китаю, авторитаризм візьме гору, і світ більше не буде хорошим місцем. Якщо ви дасте їм відсіч, світ стане безпечнішим місцем. Зараз ми у тому моменті історії, коли це потрібно з’ясувати. Питання у тому, щоб зупинити авторитаризм. Ми маємо Росію і Китай, які хочуть керувати світом і двох лідерів, які турбуються про свою спадщину. Зараз ми, на мою думку, живемо у найнебезпечніший час в історії», — каже Вотерс.

Зазначимо, що у Китаї з 4 по 20 лютого пройдуть зимові Олімпійські ігри. Президент РФ Володимир Путін підтвердив намір відвідати церемонію відкриття та зустрітися з главою Китаю Сі Цзіньпінем.

Раніше з’явились чутки, нібито Сі Цзіньпін попросив Путіна не нападати на Україну під час Олімпіади. Влада Китая це спростувала.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини та публікує дивовижні історії. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

«Путін не хоче нічого іншого, окрім України. Його неможливо умиротворити»