Китайські інвестори «Мотор Січ» почали міжнародний арбітраж на $3,5 млрд з Україною
УНІАН

5 грудня китайські інвестори ПАТ «Мотор Січ» почали міжнародний арбітраж з метою стягнення з держави Україна $3,5 млрд. Вони вважають, що дії української влади є експропріацією їхніх інвестицій в це підприємство.

Повідомлення про це інвестори розмістили на офіційному сайті групи DCH, партнера компанії Skyrizon — одного з китайських акціонерів «Мотор Січ».

«5 грудня 2020 р. китайські інвестори ПАТ «Мотор Cіч» направили українському уряду звернення в міжнародний арбітраж проти держави Україна відповідно до Угоди між урядом України і урядом КНР про заохочення і взаємний захист інвестицій», — повідомляють на сайті DCH.

Передісторія конфлікту

Китайські інвестори придбали акції приватного підприємства «Мотор Січ» у 2016 році, а також інвестували понад $100 млн у розвиток виробництва. Проте фактичне керівництво підприємством сьогодні, як і раніше, здійснює ексвласник «Мотор Січ», «почесний президент» фірми В’ячеслав Богуслаєв і підконтрольні йому менеджери.

Китайські інвестори досі не мають можливості реалізувати свої права, оскільки на акції підприємства СБУ і ГПУ наклали ряд аналогічних арештів. Антимонопольний комітет систематично відмовляється розглядати заявки на концентрацію. Розслідування ініційованої СБУ справи всі ці роки не ведеться, по ньому немає ні підозрюваних, ні роз’яснень.

Спроби різних акціонерів «Мотор Січ» оскаржити арешт акцій в українських судах також не дали результату, збори акціонерів підприємства не проводилися три роки, дивіденди не виплачуються, власники акцій не мають змоги брати участь в управлінні.

На думку ряду експертів, є підстави підозрювати корупційні мотиви блокування китайським акціонерам доступу до підприємства.

4 вересня 2020 року китайськи інвестори ПАТ «Мотор Січ» направили Міністерству юстиції України повідомлення про інвестиційний спір й вимагали відшкодувати шкоду на суму $3,5 млрд, зафіксувавши тим самим свій намір звернутися до міжнародного арбітражу. З того часу відбулося одне засідання Міжвідомчої робочої групи під егідою Міністерства юстиції України, про результати якого китайських акціонерів не повідомили. Відповідно, доарбітражного врегулювання інвестиційного спору не відбулося.

Олександр Ярославський, власник і президент DCH, 26 листопада звернувся до Президента України, прем’єр-міністра та керівництва Верховної Ради з відкритим листом. Як повідомляє УНН, він оголосив, що китайські інвестори ПАТ «Мотор Січ» прагнуть домагатися справедливості в міжнародному арбітражі.

Протягом останніх чотирьох років вони не мають можливості реалізувати свої права акціонерів через дії української влади. Експерти найшанованіших юридичних компаній світу переконані, що в української влади немає жодних підстав перешкоджати тому, щоб китайські інвестори внесли свій вклад у відродження промисловості.

Бізнесмен прогнозує, що так вважатиме й міжнародний арбітражний суд.

За інформацією ЗМІ, в міжнародному арбітражі китайських інвесторів будуть супроводжувати відомі в світовому масштабі юридичні компанії: WilmerHale, DLA Piper та Bird & Bird, в яких працюють засновники сучасних фундаментальних принципів захисту прав інвесторів, покладених в основу безлічі відповідних міждержавних угод. Крім того, одним з партнерів DLA Piper зараз є Дуг Емхофф, чоловік Камали Гарріс, яка повинна бути приведена до присяги як віце-президент США 20 січня 2021 року.

СБУ припускає, що з «Мотор Січі» на замовлення РФ вкрали авіадвигун за майже $1 млн