Китайські вчені вперше синтезували крохмаль з вуглекислого газу
Pixabay

Вчені з Тяньцзінського інституту промислової біотехнології (TIB) при Академії наук КНР розробили метод штучного синтезу крохмалю з вуглекислого газу (СО2).

Про це йдеться у повідомленні академії.

Зараз крохмаль отримують переважно із зернових культур, зокрема, кукурудзи. Зазвичай він виробляється у процесі фотосинтезу, який включає близько 60 біохімічних реакцій, а також складну фізіологічну регуляцію.

У світі було проведено багато досліджень синтезу крохмалю, але значного прогресу не вдалося досягнути.

За словами Ма Яньхе, очільника Тяньцзінського інституту промислової біотехнології, дослідницькій групі вдалося розробити більш ефективний та швидкий метод штучного синтезу крохмалю, який включає 11 основних реакцій.

Вчений зауважив, що структура синтетичного крохмалю точно така ж, як і структура природного крохмалю.

І додав, що попередні лабораторні випробування показали, що ефективність вироблення крохмалю синтетичним способом приблизно у 8,5 раза перевищує ефективність традиційного сільськогосподарського виробництва крохмалю.

Він зазначив, що така технологія допоможе заощадити понад 90% оброблюваних земель і ресурсів прісної води.

Також це дозволить уникнути негативного впливу на навколишнє середовище пестицидів і добрив, підвищити продовольчу безпеку людини.

Чжоу Ци, віцепрезидент Академії наук Китаю зауважив, що дослідження перебуває на лабораторній стадії й додав, що ще доведеться пройти довгий шлях до практичного застосування штучного синтезу крохмалю.

Раніше Chas News повідомляв, що вчені придумали, як використовувати організм людини для забудови Місяця чи Марса.

Смарт-сидіння та аналіз екскрементів. Як вчені розробляють «розумні» унітази