Кива додав до дисертації підроблені довідки і збрехав про конференції — ЗМІ
bihus

Нардеп від ОПЗЖ Ілля Кива додав до своєї кандидатської дисертації довідку з підробленим підписом. Серед підтверджень апробації своєї роботи він вказав матеріали науково-практичних конференцій, яких насправді не існує.

Про це повідомляє Bihus.Info.

«У дисертації Киви, опублікованій на сайті Інституту підготовки кадрів Державної служби зайнятості, вказано, що Ілля Кива брав участь у двох наукових конференціях МАУПу у 2018 та 2019 роках. При цьому там вказано, що роботи Киви опубліковані в збірниках на ст. 152-154 та ст. 414-416 відповідно», — йдеться у повідомленні.

Наявний в інтернеті офіційний збірник матеріалів конференції 2018 року має лише 144 сторінки, а збірник конференції 2019 року — 414 сторінок, остання з яких містить вихідні дані. В обох із них роботи Киви відсутні.

Координаторка обох конференцій Оксана Пархоменко-Куцевіл розповіла у коментарі журналістам, не змогла пригадати, чи брав у них участь Кива.

«Демократичний євроінтегрований державний управлінський апарат». Чи має сенс новий термін від Киви?

Також до своєї дисертації Кива додав довідки, які мають підтверджувати практичне значення його наукової роботи. Нардеп додав й довідку від ГО «Всеукраїнська асамблея докторів наук з державного управління», яку підписала Ольгою Руденко.

Медійники з’ясували, що підпис на цій довідці суттєво відрізняється від підпису Руденко на інших документах, що є у вільному доступі.

Після звернення журналістів до відповідної ГО на сайті Інституту замінили файл із дисертацією нардепа. У новій версії файлу також міститься довідка від тієї ж організації із тими ж вихідними даними, але підписана не Руденко, а Євгеном Романенком. Він є президент ГО та керівником МАУПу, в якому Кива проходив аспірантуру.

На сервері Інституту підготовки кадрів ще впродовж декількох днів можна було знайти обидва файли з дисертацією Киви. Наразі перша версія дисертація видалена, але копія видаленої сторінки є на сервісі Internet Archive, додали розслідувачі.

Кива також додав до дисертації довідку від Офісу генпрокурора. У ній вказано, що Офіс генпрокурора уже впроваджує результати досліджень нардепа від ОПЗЖ у свою діяльність.

Генпрокурор Ірина Венедіктова заявила, що офіційно дисертація Киви до ОГПУ не надходила, а довідка є «особистою позицією» людини, яка її видала. На довідці, крім підпису, також є офіційна печатка Офісу генпрокурора, підкреслює ЗМІ.

Chas News повідомляв, що Кива став кандидатом наук. На питання членів комісії він пообіцяв відповісти в наступній дисертації.

Український учений спалив свій диплом кандидата наук на знак протесту проти дисертації Киви