Кнопкодавству — бій! Вперше в Україні нардепу повідомили підозру щодо такого порушення

Вперше в історії України народному депутату повідомили про підозру у неперсональному голосуванні. Про це написала на Facebook генпрокурор Ірина Венедіктова.

«За моїм дорученням прокурори повідомили про підозру народному депутатові України за фактами здійснення на пленарному засіданні Верховної Ради України голосувань замість іншого народного депутата. Це перший у нашій практиці випадок притягнення до відповідальності за ст. 364-2 Кримінального кодексу України», — пише правоохоронець.

Венедіктова не вказує прізвища нардепа, але УП стверджує, що підозрюють члена депутатської групи «Довіра» Владислава Поляка.

У лютому 2020 року нардеп багато разів кнопкодавив, «позичивши» персональну картку колеги, під час розгляду поправок до законопроєкту про обіг земель сільськогосподарського призначення.

Прокурори викликали нардепа до ОГП на 11 лютого для вручення повідомлення про підозру. Однак він не з’явився та про причини неявки не повідомив.

Письмове повідомлення про підозру прокурори направили до Апарату Верховної Ради України, за місцем проживання парламентаря, на його електронну пошту та інші відомі стороні обвинувачення засоби зв’язку.

За законом кнопкодавство карається штрафом від 3 тис. до 5 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (51-85 тис. грн.).

Як ми писали раніше, в Офісі генпрокурора України відмовили у відкритті кримінальної справи проти нардепа-кнопкодава Андрія Іванчука.

У ВР пояснили, чому не розглянули «кнопкодавство» за Шкарлета