Коли в Україні з’явиться вакцина проти COVID-19 та кого вакцинуватимуть першими (відео)
УНІАН

Україна в рамках ініціативи COVAX може отримати вакцини виробників AstraZeneca та Novavax для 20% українців безкоштовно або зі знижкою.

Про це головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко розповів під час брифінгу.

За словами держслужбовця, Україна отримає декілька траншів. Перший зможе покрити 3% населення. А вже незабаром декількома траншами кількість вакцини збільшать для покриття 20% населення. Спочатку вакцину отримають пріоритетні групи.

«92 країнам вакцина буде надана безоплатно або нижче ринкової ціни. Україна також потрапила в цей перелік. Планується, що будуть використовуватися продукти фірми Astra Zeneca (Велика Британія) — для 61 країни та  Novavax (США) — для 92 країн», — зазначив Ляшко.

16 жовтня Україна увійшла до механізму «Ковакс». Міжнародна спільнота об'єднує понад 180 країн, щоби всі країни могли отримати вакцину одними із пріоритетних.

«Планується, що кожній країні буде поставлятися вакцинний препарат одного типу. Зі свого боку країна повинна забезпечити прийняття продукту, холодовий ланцюг, розвезення до кожного кабінету щеплення і вакцинальні сесії», — каже головний санлікар України.

На брифінгу виступив й міністр охорони здоров'я Максим Степанов. Держслужбовець розповів, що наразі відомство не планує розгортати тимчасові госпіталі. Однак міністерство вивчає це питання, щоб підготуватися до ускладнення ситуації.

«Зараз не стоїть питання, що ми пішли і почали розгортати госпіталі. […] Ми можемо скільки завгодно докуповувати апаратів штучної вентиляції легень, кисневих концентраторів, але нам банально може не вистачити лікарів та медичних працівників», — зауважив міністр.

Раніше ми писали, що у МОЗ назвали попередню вартість вакцини від коронавірусу з Китаю та США.

Всесвітній банк виділив кошти на закупівлю тестів і вакцин від COVID-19