У МОЗ назвали попередню вартість вакцини від коронавірусу з Китаю та США
Pixabay

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов розповів, скільки коштуватиме вакцина з Китаю та США. За словами держслужбовця, її вартість складатиме близько $37 (1050 грн).

Про це він розповів в інтерв’ю телеканалу «Україна 24».

Проте чиновник наголосив, що кінцева ціна не сформована. Виробники кажуть що на момент виходу на ринок вартість вакцини може бути знижена. За словами Степанова, наразі багато компаній перебувають на третій, завершальній, стадії випробувань, і «дай бог, аби вони пройшли її до кінця року».

Водночас Україна долучилася до глобальної ініціативи COVAX, яка створила альянс щодо доступу до вакцини проти коронавірусу різних країн світу, говорить Степанов.

«Ми займаємося цим 5 місяців, починаючи з травня. Нам підтвердили, що коли з’явиться вакцина від коронавірусу, ми можемо розраховувати на 8 мільйонів доз щодо цієї ініціативи. Паралельно МОЗ веде перемовини також з такими світовими компаніями, як Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Sinovac», — підсумував очільник МОЗ.

В інтерв’ю телеканалу міністр також зазначив, що Україні необхідно забезпечити виробництво власних вакцин проти дифтерії, правця, кору та інших хвороб. За його словами, місцеві виробники до цього готові: вже є відповідні потужності та спеціалісти. Очільник МОЗ наголошує, що Україна повинна мати власне виробництво вакцин, навіть якщо на першому етапі це буде дорожче.

 

Максим Степанов: Україна має можливість запустити власне виробництво обов'язкових вакцин 📍Україні необхідно забезпечити...

Posted by Міністерство охорони здоров'я України on Thursday, October 15, 2020

Зараз жодна вакцина від COVID-19 не пройшла всі необхідні випробування. Хоча у Росії повідомили про реєстрацію вже другої створеної в РФ вакцини від  COVID-19. Проте вона так само як і перша, не пройшла необхідних за світовими нормами випробувань.

У серпні 2020 року РФ зареєструвала в себе «вакцину від коронавірусу» під назвою «Спутник V». Опубліковані у журналі The Lancet результати випробувань першої і другої стадій здалися спеціалістам підозрілими. Степанов каже, що Україна може закупити російську вакцину, тільки якщо РФ доведе її дієвість на міжнародному рівні.

Вакцина від коронавірусу може бути готовою до кінця 2020 року. Про це заявив голова Всесвітньої організації охорони здоров’я Тедрос Адганом Гебреєсус під час зустрічі Виконавчої ради ВООЗ

Раніше ми писали, що Всесвітній банк виділив кошти на закупівлю тестів і вакцин від COVID-19.

Чи вилікує українську економіку створення вакцини від коронавірусу?