Колишнього генерала СБУ Андрія Наумова випустили із сербської в’язниці

Колишній генерал Служби безпеки України Андрій Наумов, якого в Сербії засудили до року ув’язнення за відмивання коштів, вийшов із сербської в’язниці.

Про це пише ВВС з посиланням на підтвердження з Високого суді міста Ніш.

Наумова випустили на свободу на початку грудня 2023 року. Але через розгляд апеляції на вирок йому заборонили залишати територію Сербії.

«Йому поки що не дозволено залишати країну та місце перебування, доки не завершиться процес апеляції», — повідомили службі ВВС.

Адвокати Наумова подали скаргу на рішення про заборону на виїзд із Сербії, бо це нібито загроза для життя клієнта, але суд її не задовольнив.

Також у рамках справи про екстрадицію суд встановив наявність реальної загрози життю Наумова. Водночас сам він заявляв про небезпеки, пов'язані з перебуванням у Сербії.

Що відомо про Андрія Наумова

Андрій Наумов з 2019-го до липня 2021 року був на посаді начальника управління внутрішньої безпеки СБУ.

Він був фігурантом справи про замах, який на нього готував Колишній перший заступник голови Служби безпеки Дмитро Нескоромний.

23 січня 2021 року СБУ попередила замовне вбивство Наумова і затримала одного з його ймовірних організаторів. Тоді у СБУ повідомили, що розслідують змову кількох осіб, які нібито розробили план вчинення злочину. Ймовірний організатор підшукав виконавця і запропонував за вбивство $50 тис. Нескоромний нібито діяв «з мотивів особистої помсти» — його досі розшукують.

Сам Наумов виїхав з України у ніч на 24 лютого перед повномасштабним вторгненням. За даними ЗМІ ДБР відкрило проти нього кримінальне провадження за фактом державної зради. Але офіційних даних про це немає.

У квітні 2022 року Зеленський позбавив його звання генерала. А у того ж року у червні ДБР повідомило ЗМІ, що Наумов міг передавати російським спецслужбам дані щодо Чорнобильської АЕС.

7 червня 2022 року його затримали у Сербії, через яку Наумов намагався потрапити до Північної Македонії. У його транспортному засобі було €592 тис., $120 тис. і два діаманти. Вже у липні запит про його екстрадицію відхилили.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустить.