Коломойський організував криптоферму на заводі у Запоріжжі та закупив для нього дешеву електроенергію — розслідування (відео)
Pixabay

Цього року Запорізький завод феросплавів, який відносять до сфери впливу Ігоря Коломойського, завіз із Грузії та Китаю обладнання для майнінгу криптовалюти.

При цьому постачання електроенергії на завод забезпечувала компанія-трейдер з орбіти Коломойського, яка закупила електроенергію зі значною знижкою в державного «Енергоатомуќ.

Про це йдеться у розслідування програми «Схеми».

Джерела журналістів на митниці розповіли, що з лютого 2021 року на Запорізький завод феросплавів прибували великі партії обладнання для майнінгу криптовалют.

Так, грузинська компанія Georgian Manganese, пов'язана з Коломойським, відвантажила понад 1200 блоків фірми Bitfury — на майже $3 млн (у той час це 75 млн грн), а у березні — ще приблизно 1400 блоків.

У цей же період завод придбав обладнання для майнінгу у двох гонконзьких фірм: 12,5 тис. блоків обробки інформації та стільки ж блоків живлення фірми Bitmain за $6 млн доларів (170 млн грн). Такі пристрої використовують для майнінгу Bitcoin, зазначають журналісти.

Загалом у 2021 році Запорізький завод імпортував із Грузії та Китаю обладнання для видобування криптовалюти на 750 млн.грн. Таке обладнання, зокрема, використовується для виробництва найпопулярнішої криптовалюти — біткоїнів.

Як вдалось виявити журналістам, саме після завезення обладнання завод почав збільшувати обсяги споживання електроенергії.

«Якщо взяти все завезене обладнання, включити його на всю потужність і воно працюватиме 24 години на добу 7 днів на тиждень, то це може принести запорізькому заводу близько 80 біткоїнів на місяць. Сьогодні це понад 4 мільйони доларів», — зазначає видання.

Раніше Chas News повідомляв, що Зеленський може бути причетним до отримання $40 млн від Коломойського.

Кіпрський суд запросив Коломойського до розгляду позову ПриватБанку на $5,5 млрд