Коломойського визнали одним з головних «злочинців» та «корупціонерів» 2020-го
Shutterstock

Центр дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP) назвав президента Бразилії Жаїра Болсонару «людиною року у сфері організованої злочинності та корупції». Президент Туреччини Реджеп Ердоган, президент США Дональд Трамп та український бізнесмен Ігор Коломойський увійшли до шорт-листу рейтингу.

Про це повідомили у пресслужбі OCCRP.

«Натомість він оточив себе корупційними фігурами, використовував пропаганду, щоб просувати свій популістський порядок денний, підривав систему правосуддя та вів деструктивну війну проти Амазонського регіону», — йдеться у повідомленні.

У Центрі наголосили, що Трамп та Ердоган «отримували блага від пропаганди, підривали демократичні інституції у своїх країнах, політизували свої системи правосуддя, уникали багатосторонніх угод, винагороджували корумповані внутрішні кола та відсували свої країни від демократичного правопорядку до самодержавства».  

Коломойського ж звинувачили у тому, що він отримав позику від тоді ще свого банку «Приватбанк» на понад $5 млрд.

«Гроші зникли в серії офшорів. Збитки становили 40 відсотків усіх приватних депозитів у країні. Але Коломойський не був заарештований, і зараз він лобіює можливість повернути контроль над банком після того, як установу врятувала держава», підкреслили в OOCRP.

У Центрі сказали, що олігарах має історію «корпоративних рейдів, шахрайства, розкрадання державних активів та політичних інтриг і представляє багатьох ідеологічних та корумпованих мільярдерів від братів Кох до Арона Банкса, які підірвали демократію заради особистої вигоди».

Chas News повідомляв, що Верховний Суд не застосував «антиколомойський закон» у справі Суркісів та Приватбанку. 

У США Коломойського та Боголюбова звинуватили в порушеннях при купівлі нерухомості