Командувач Повітряних сил прокоментував вручену йому підозру щодо катастрофи Ан-26
УНІАН

Командувач Повітряних сил ЗСУ Сергій Дроздов прокоментував вручення йому та іншим офіцерам підозри у справі катастрофи літака Ан-26 під Чугуєвом.

Про це він сказав в ефірі програми «Свобода слова Савіка Шустера».

Командувач Повітряних сил зауважив, що якби на рівні керівництва держави прислухалися до пропозицій модернізації, осучаснення техніки, то, ймовірно, катастрофи не сталося б.

Він оголосив, що йому незрозумілі дії правоохоронців, оскільки вважає, що такі підозри підривають моральний дух військових і дискредитують їх. Він нарікає, що до винесення рішення суду прокурори ДБР вішають ярлики, формують «негативну суспільну думку» відносно офіцерів, відповідальних за події, що відбулися.

«І такі обвинувачення і на генералів, і на командирів, які керують військами у зоні ООС, не несуть доброго для нашої армії, а навпаки — підривають моральний дух командирів і військовослужбовців, які виконують їхні задачі», — сказав Дроздов.

За його словами, підозра складається з 30 сторінок, де йдеться про військову дисципліну, порядок організації та підготовки льотчиків, керівників, які керують процесом підготовки, а за це відповідальне не лише командування.

Це все складається не лише з командування, а й з інших «стовпів», які контролюють льотну підготовку, підготовку екіпажів, безпеку польотів. У мене є три заступники, двоє командувачів підлеглих, є Харківський університет, де є люди, які готують рішення, пропозиції та програми. А всі ці заходи, які перераховані в підозрі, висловлюються особисто мені

Він також висловив співчуття рідним загиблих під Чугуєвом курсантів та згадав про спроби маніпуляції щодо його сина. Командувач запевнив, що син «літає на тих самих літаках і напередодні трагедії виконував польоти у тому самому літаку».

Про сина Дроздова розповів вже колишній очільник Харківської ОДА Олексій Кучер. Він заявляв, що посадку літака Ан-26, який розбився, затримали на майже хвилину через посадку іншого літака з сином командувача. Водночас Дроздов запевняв, що не давав жодних вказівок керівнику польотів щодо цього.

За словами Дроздова, Повітряні сили не отримали цьогоріч нової техніки, а виготовлення Ан-178 має розпочатися лише у 2021 році, і через декілька років вони можуть надійти на озброєння військових. Наразі ж «наймолодші» літаки на озброєнні Повітряних сил – 1991 року випуску.

Авіакатастрофа літака Ан-26 на Харківщині — хронологія

Як ми писали раніше, увечері 25 вересня в Харківській області під Чугуєвом під час тренувальних польотів зазнав катастрофи військовий літак Ан-26, на борту якого було 27 осіб — військові льотчики і курсанти університету Повітряних сил ім. Кожедуба. Вижив тільки один курсант.

Державне бюро розслідувань назвало чотири версії катастрофи літака. Серед них — технічна несправність агрегатів літака, неналежне виконання обов'язків членами екіпажу, неналежне виконання службових обов'язків особами, які були відповідальними за управління польотами, і неналежне технічне обслуговування літака.

Членам сімей загиблих внаслідок катастрофи Ан-26 військовослужбовців держава виплатить по 1 млн 576 тис. грн допомоги.

СБУ повідомляло, що командир екіпажу перед катастрофою доповів про відмову лівого двигуна і запросив захід на посадку.

Голова Харківської ОДА також заявляв, що літак з сином командувача повітряними силами Дроздова отримав пріоритет посадки в той час, як було відомо про несправності борту Ан-26. У Повітряних силах це назвали брехнею та маніпуляцією.

У бюджеті на 2021 рік було зменшено суму фінансування безпеки й оборони, але Разумков обіцяє віднайти на них кошти