Командувач ВМС Німеччини заявив, що Україні не повернути Крим, а Путін може заслуговувати поваги. У Києві обурилися

Віцеадмірал Кай-Ахім Шенбах, командувач ВМС Німеччини, під час дискусії в індійському аналітичному центрі Manohar Parrikar IDSA зробив низку скандальних заяв про Росію, Україну та Крим.

Зокрема він заявив, що «Крим пішов» і ніколи не повернеться, а керуватися потрібно «фактичним станом справ», повідомляє «Європейська правда».

Також він вважає, що Україна не відповідає критеріям членства в НАТО через російську окупацію частини її території. Шенбах зауважив, що стандартам відповідає Грузія, але приймати її до Альянсу «нерозумно».

Віцеадмірал також заявив, що Путін насправді не хоче окупувати частину української землі, а просто прагне поваги.

«Та насправді він просто хоче поваги. Але, боже, для нас проявити трохи поваги — це нічого не коштує. Тож якби я вирішував, то краще дати йому ту повагу, якої він вимагає, а може і заслуговує», — сказав він.

Шенбах вважає, що Росії потрібно дати шанс бути з ЄС та США «на рівних», щоб дистанціювати її від Китаю.

В Україні заяви командувача німецьких ВМС викликали обурення

В українському Міністерстві закордонних справ заяви Шенбаха назвали «категорично неприйнятними».

«Кримський півострів може бути втрачений лише в уяві німецького віцеадмірала. Крим неодмінно повернеться завдяки наполегливим зусиллям України та її партнерів, які виявлятимуть рішучість в протидії державі-агресору», — заявив Олег Ніколенко, речник МЗС.

Україна вимагає від німецького уряду роз’яснення слів Шенбаха та публічного їх спростування. 

А Дмитро Кулеба, український міністр закордонних справ, заявив, що «німецькі партнери мають припинити такими словами та діями підривати єдність і заохочувати Володимира Путіна до нового нападу на Україну».

У Німеччині від заяв командувача ВМС відхрестилися

Після заяви українського МЗС в Міноборони Німеччини заявили, що скандальні слова голови німецьких ВМС не відповідають офіційній позиції відомства. 

Шенбаху доведеться звітувати перед Еберхардом Цорном, генеральним інспектором німецьких збройних сил.

Раніше Дебра Кейган, радниця Джорджа Буша-молодшого, заявила — Володимир Путін знає, що Німеччина і Франція не підтримують Україну.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини та публікує дивовижні історії. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

«Загниваючий Захід» та «русофобія». Держдеп США назвав топ-5 дезінформаційних прийомів Кремля