Комісія з журналістської етики відреагувала на номер «Кварталу 95» про переселенку зі Скадовська

Комісія з журналістської етики відповіла на скаргу журналістки Євгенії Вірлич на мініатюру у новорічному випуску «Студії Квартал 95» про російськомовну переселенку зв Скадовська.

За її словами, у номері дискримінують мешканців південної та східної частин України за ознаками мови, а також жінок. Chas News розповідав все, що відомо про реакцію на скандальний номер.

Водночас у Комісії заявили, що між гумором та дискримінацією є дуже тонка межа.

«Свобода вираження поглядів захищає не лише інформацію чи ідеї, які сприймаються позитивно або розглядаються як необразливі чи залишають аудиторію байдужою, а й ідеї, які ображають, шокують або турбують. Водночас важливими елементами при аналізі здатності певного гумору спричинити дискримінацію є контекст висловлювання та обсяг його поширення», — зазначили в КЖЕ.

Там відзначили реакцію на скаргу телеканалу «1+1», коли представники пообіцяли видалити номер з YouTube та перемонтувати новорічний випуск без нього.

«Це вказує на усвідомлення телеканалом шкідливих наслідків, до якого може призвести поширення цього відео в майбутньому», — зазначили у Комісї.

Також там наголосили, що телеканали мають брати до уваги, що їх ефіри мають чи не найбільший вплив на формування суспільної думки, на відміну від медіа, до яких споживачі отримують доступ за власним бажанням онлайн.

Так, у КЖЕ закликали у передвипусковій експертизі матеріалів проявляти особливу уважність до можливих проявів дискримінаційного гумору та вживати всіх застережних заходів для того, аби уникнути дискримінації та стереотипізації вразливих груп.

«Гумор також не має сприяти вкоріненню певних, часто хибних, стереотипів щодо представників певних груп та таврувати їх меншовартісними. В минулому цей прийом широко використовувався в продуктах, орієнтованих на декілька ринків водночас (український, російський, ринок так званої СНД), та призвів не лише до спрощеного розуміння етнополітичної ситуації в багатьох країнах, а й нормалізував для значної кількості українського населення відчуття неповноцінності власної культури», — додали у Комісії.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустить.