Компанія LG перестане виробляти смартфони 31 липня 2021 року
Gilly Berlin

Компанія LG Electronics Inc. з Південної Кореї оголосила на сайті про вихід з ринку мобільних телефонів через збитковість бізнесу й високу конкуренцію. Вона є першим великим брендом смартфонів, який повністю вийде з ринку.

Виробництво смартфонів фірма припинить 31 липня 2021 року, повідомляє агентство Yonhap з посиланням на заяву компанії.

Поки Samsung і Apple є двома найбільшими гравцями на ринку смартфонів, LG потерпає від проблем з апаратним та програмним забезпеченням.

«Стратегічне рішення LG вийти з неймовірно конкурентного сектору мобільних телефонів дозволить компанії зосередити ресурси на таких сферах зростання, як електрокомпоненти, підключені пристрої, розумні будинки, робототехніка та штучний інтелект», — пишуть представники фірми.

Згідно з дослідженням компанії Counterpoint Research, частка смартфонів LG на світовому ринку становить 2%. У минулому році компанія продала 24,7 млн мобільних пристроїв і стала дев'ятим найбільшим виробником смартфонів у світі.

Мобільний бізнес LG зазнає збитків з 2015 року. Їхня загальна сума досягла в минулому році $4,4 млрд. За даними Yonhap, компанія вела переговори, аби продати мобільний бізнес в'єтнамській корпорації Vingroup і німецькому автоконцерну Volkswagen, але в підсумку вони провалилися.

У компанії вважають, що відмова від виробництва телефонів хоч і знизить доходи в короткостроковій перспективі, однак в подальшому покращить її фінансове становище і ефективність управління.

Торік компанія продала 28 млн телефонів, а її конкурент Samsung —  256 млн, за даними дослідницької фірми Counterpoint.

Бізнес з продажу смартфонів є найменшим із п’яти підрозділів LG, на нього припадає лише 7,4% доходу.

У січні південнокорейський електронний гігант заявляв, що розглядає всі варіанти розділу бізнесу після майже шести років збитків.

LG зробила багато нововведень у смартфонах, включаючи надширококутні камери, й піднялася до третього за величиною виробника цих пристроїв у піковому 2013 році. Компанія інноваційно оновлювала телефони, щоб конкурувати з великими конкурентами. Наприклад, випустила в минулому році T-shaped Wing (Т-подібне крило). Це смартфон із більшим екраном, який повертається, щоб показати другий, менший.

Але нині боси фірми заявили, що ринок мобільних телефонів став «неймовірно конкурентним».

Флагманські моделі LG зазнали як програмних, так і апаратних збоїв, що разом із повільнішим оновленням програмного забезпечення призвело до падіння бренду. Аналітики також критикують компанію за недостатній досвід у маркетингу порівняно з китайськими конкурентами.

Фірма, як і раніше, посідає третє місце за популярністю у Північній Америці після Samsung Electronics та Apple Inc., але просіла на інших ринках.

«У Сполучених Штатах LG орієнтується на моделі із середньою й наднизькою ціною. А це означає, що Samsung, яка має більше лінійок із середньою ціною, ніж Apple, зможе краще залучити користувачів LG», — сказав Reuters Ко Ейві. молодий, аналітик Hi Investment & Securities.

На додаток до Північної Америки, фірма має значну присутність у Латинській Америці, де вона посідає перше місце як бренд. Ще телефони LG досить поширені на внутрішньому ринку Південної Кореї.

Інвентар для телефонів LG й надалі буде доступний для продажу, і фірма все ще надаватиме сервісну підтримку та оновлення програмного забезпечення для існуючих клієнтів. Тривалість підтримки залежати від регіону.

Аналітики заявили, що LG планує зберегти свої патенти на основні технології 4G та 5G, а також персонал у галузі досліджень та розробок, і продовжить розробку комунікаційних технологій для 6G. Фірма ще не вирішила, чи буде надалі ліцензувати таку інтелектуальну власність, додали вони.

Аналітики заявляють, що південнокорейський конкурент Samsung та китайські компанії Oppo, Vivo та Xiaomi, скоріше за все, виграють від виходу LG з цього ринку.

Конкуруючі китайські бренди мало присутні в Сполучених Штатах, частково через заморожені двосторонні відносини країн. Але у них та Samsung є пропозиції у дешевому та середньому ціновому сегменті. Тож вони мають виграти від виходу LG з ринку Латинської Америки, вважають аналітики.

 

LG все ще має потужний бізнес з побутової електроніки, особливо телевізорів. LG є другим за продажем у світі телевізійним брендом після Samsung.

У грудні компанія заснувала спільне підприємство з автовиробником Magna International, яке вироблятиме ключові компоненти для електромобілів.

Інші відомі мобільні бренди, Nokia, HTC та Blackberry, також впали з висот, але ще не зникли повністю.

Виробники смартфонів боролися під час пандемії з падінням продажів. У 2020 році вони зменшилися приблизно на 10%, головним чином через жорсткі карантини, що обмежували відкриття магазинів.

Гудбай, Adobe Flash Player! Цілі покоління на ньому мультики дивилися і в ігри грали