Контакту нема. Влада США майже місяць намагається неформально поговорити із лідером КНДР про ядерне озброєння
Getty Images

Адміністрація президента США Джо Байдена з середини лютого робила спроби «через різні канали» зв’язатися з представниками Північної Кореї, але відповіді так і не отримали.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на високопоставленого співрозмовника з Білого дому.

«На сьогоднішній день ми не отримали відповіді з Пхеньяна», — повідомило джерело агентства.

Північна Корея не реагувала на кулуарні дипломатичні зв'язки адміністрації Байдена, в тому числі на місію Пхеньяна при ООН, заявив її високий представник.

Reuters підкреслює, що адміністрація Байдена досі виявляла обережність у публічному описі свого ставлення до Північної Кореї. Білий дім стверджував, що проводить всеосяжний огляд політики після безпрецедентної взаємодії експрезидента Дональда Трампа з лідером КНДР Кім Чен Ином.

«Зусилля Трампа не змогли переконати Північну Корею відмовитися від ядерної зброї», — зазначає агентство.

За словами представника адміністрації Байдена, США і Північна Корея не вели активний діалог, судячи з усього, вже понад рік.

Він не став коментувати, як відсутність діалогу між країнами вплине на політику Білого дому щодо КНДР.

Як повідомляло агентство, адміністрація президента США планує переглянути свою політику щодо Північної Кореї «протягом наступного місяця або близько того».

Лишається невирішеним питання того, як Байден боротиметься з наростаючою напруженістю з Пхеньяном щодо його ядерної зброї та програм балістичних ракет.

Повідомлення додає причин візиту, який найвищий дипломат США та міністр оборони здійснять наступного тижня до Південної Кореї та Японії. Там, як очікується, занепокоєння щодо ядерного арсеналу Північної Кореї буде головним у порядку денному.

Під час своєї передвиборчої кампанії Байден описував Кіма як «бандита» і казав, що зустрінеться з ним «за умови, що він погодиться на скорочення свого ядерного потенціалу».

Як ми писали раніше, Північна Корея встановила наземні міни в прикордонних з Китаєм районах. КНДР начебто зробила це, щоб захистись від пандемії коронавірусу.

Президент Південної Кореї Мун Чже Ін заявив 11 січня, що він продовжує співпрацювати з Північною Кореєю. Він вважає, що співпраця у боротьбі з пандемією може привести до прориву в загальмованих переговорах.

Північна Корея всупереч санкціям розробляла ядерную зброю й ракети в 2020 році, стверджує звіт ООН