Контейнеровоз, що заблокував Суецький канал, трохи зрушив з місця
Getty Images

Контейнеровоз, що застряг в Суецькому каналі  Ever Given, у ніч на 27 березня вперше трохи зрушив з місця, повідомляє газета The Jerusalem Post з посиланням на єгипетські джерела.

Це вдалося після того, як з місця події вилучили понад 20 тис. тонн ґрунту.

Спроби зрушити контейнеровоз з місця тривають і зараз, 27 березня. Управління Суецького каналу хоче протягом суботу спробувати визволити судно ще двічі. Час цих робіт залежить від настання припливу.

У компанії Shoei Kisen, яка володіє цим контейнеровозом, повідомили, що «розглянуть можливість» його часткового розвантаження, щоб полегшити тоннаж судна. Проте бізнесмени визнали, що ця операція буде пов'язана з низкою складнощів.

Контейнеровоз Ever Given під прапором Панами сів на мілину 23 березня в 7:40 за місцевим часом незабаром після заходу в Суецький канал з Червоного моря. Він повністю перекрив рух на півдні Суецького каналу.

Ever Given, на борту якого знаходяться понад 20 тис. великовагових контейнерів, направляється з Китаю в нідерландський порт Роттердам. Це одне з найбільших суден у своєму класі. Його довжина сягає 400 м, ширина — 59 м. Він перевозить товари на суму $9,6 млрд.

Масивне судно застрягло в односмуговій ділянці каналу недалеко від міста Суец.

Пітер Бердовскі, гендиректор компанії «Боскаліс», яку найняли для зрушення судна, заявив AP, що компанія сподівається звільнити його протягом декількох днів. Вона комбінує важкі буксири й днопоглиблювальні роботи. Є надія і на припливи, які, за його словами, очікуються в суботу на 50 см вище.

Якщо це не спрацює, компанія видалить сотні контейнерів з передньої частини корабля, щоб полегшити його звільнення, сказав Бердовський.

Влада Єгипту заборонила доступ ЗМІ до місця події. Адміністрація каналу заявила, що його начальник, генерал-лейтенант Усама Рабей, у суботу проведе прес-конференцію в місті Суец, що знаходиться в декількох кілометрах від судна.

Юкіто Хігакі, президент компанії Shoei Kisen, яка володіє контейнеровозом, заявив на пресконференції в Японії в ніч на п'ятницю, що фірма розгорнула 10 буксирів й поглиблює морське дно біля носа судна, щоб визволити його.

Білий дім заявив, що запропонував допомогти Єгипту відновити канал. «У нас є обладнання та потужності, яких немає в більшості країн», — сказав президент Джо Байден журналістам у п'ятницю.

Початкове розслідування показало, що судно сіло на мілину через сильний вітер, і виключило несправність двигуна, повідомили в компанії та адміністрації каналу.

Морський затор зріс до приблизно 280 суден поблизу порту Саїд на Середземному морі, порту Суец на Червоному морі та в канальній системі на Великому гіркому озері Єгипту, повідомляє постачальник канальних послуг Leth Agencies.

Деякі судна почали змінювати курс, повідомляє фірма даних Refinitiv.

Тривале закриття вирішального водного шляху призведе до затримок у глобальному ланцюзі відвантаження. За офіційними даними, минулого року через канал пройшло близько 19 000 суден. Через канал проходить близько 10% світової торгівлі, що особливо важливо для транспортування нафти. Закриття може вплинути на поставки нафти та газу до Європи з Близького Сходу.

Блокада Суецького каналу обходиться світовій торгівлі в $400 млн на годину.

Вартість перевезень на добу в західному напрямку товарів становить приблизно $5,1 млрд, у східному — $4,5 млрд.

Згідно з даними сайту по стеженню за морськими перевезеннями MarineTraffic.com, в зв'язку з ситуацією в Суецькому каналі деякі судна вже пішли в обхід Африки.

Незрозуміло, як довго триватиме «пробка». Навіть після повторного відкриття каналу, який зв’язує заводи в Азії зі споживачами в Європі, контейнеровози, що очікують, швидше за все, прибудуть до зайнятих портів, що змусить їх чекати перед розвантаженням.

Як ми писали раніше, новина про жінку-капітана корабля, що перекрив Суецький канал, виявилася фейком.

Перед тим, як перекрити Суецький канал, контейнеровоз «намалював» пеніс своїм курсом