Контррозвідка попереджала президентів про загрози з боку РФ задовго до агресії — СБУ
Пресслужба СБУ

Контррозвідка повідомляла президентам України Віктору Ющенку та Віктору Януковичу про загрози з боку Росії до початку агресії. У СБУ навіть створили спеціальну оперативно-слідчу групу, яка робила все, щоб припинити «дії проти суверенітету» держави. Однак за підсумками роботи її «просто розігнали». 

Про це повідомила генерал-майор СБУ Юлія Лапутіна в ефірі «Радіо Свобода».

«Була спроба відділення Криму, «мєшковщина» і так далі. Але потім, коли бліцкриг не вдався, Росія почала застосовувати різні, як зараз кажуть, гібридні методи…Окрім цього, відбувався загальний на пострадянському просторі процес криміналізації бізнесу, зв’язків криміналу з владою місцевою», — наголосила вона.

Сама Лапутіна тоді працювала в оперативно-бойовому підрозділі «Альфа». За її словами, контррозвідники доповідали про спроби Росії посилити свій вплив на півострові.

«Першим висновком нашої роботи оперативної і аналітичної було те, що існує реальна загроза відділення Криму. На жаль, відбулося так, що була зміна влади на проросійський курс, і ніхто не звернув на це увагу. І нами навіть були розроблені пропозиції, яким чином нейтралізувати ці дії російських спецслужб», — підсумувала генерал-майор.

Chas News повідомляв, що СБУ відкрила кримінальну справу проти Шарія. 

Російський репер, автор фрази «Путін — красунчик», їде з гастролями в Україну