Косово та Сербія домовилися про взаємне визнання документів

Косово та Сербія домовилися про взаємний дозвіл на вільне пересування своїми територіями без видачі додаткових документів. Якби це питання не вдалося врегулювати, з 1 вересня відбулося б чергове загострення відносин між Приштиною та Бєлградом.

«Ми маємо домовленість. У рамках діалогу за сприяння ЄС Сербія погодилася скасувати вʼїзні/виїзні документи для власників косовських посвідчень, а Косово погодилося не запроваджувати їх для власників сербських посвідчень», — написав у Twitter верховний представник Європейського Союзу з питань закордонних справ Жозеп Боррель.

За кілька годин до цього президент Сербії Олександр Вучич повідомив про готовність дозволити використання документів виданих Приштиною «суто з практичних міркувань» і заявив. При цьому він наголосив, що відповідне рішення у жодній мірі не свідчить про визнання незалежності Косово, про що повідомлятимуть на прикордонних пунктах пропуску.

Нагадаємо, причиною нової політичної кризи на Балканах стало рішення Косово заборонити в'їзд на свою територію за сербськими документами (на кордоні їх власниками мали видавати місцеві довідки). У невизнаній республіці цей крок назвали «взаємним», оскільки Сербія вже понад 11 років не визнає її документів.

Це рішення мало вступити у силу ще 1 серпня. Однак незгодні з ним косовські серби почали будувати барикади у прикордонних районах, а у Бєлграді заявили про готовність до рішучих дій. У результаті за посередництва посольства США влада уряд Косово погодився відтермінувати введення нових правил на місяць.

Подальші переговори між сербським президентом Олександром Вучичем та косовським прем'єром Альбіном Курті спочатку не дали результатів, однак врешті сторони змогли домовитися.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Що таке трибунал і як проходили найвідоміші процеси в історії