Крадене не віддам! Боснія і Герцеговина відмовляється повертати Україні ікону, викрадену в Луганську
Getty Images

Глава президії Боснії і Герцеговини Мілорад Додік повідомив, що не поверне Україні ікону, викрадену в Луганську.

Додік каже, що поверне реліквію тим, від кого її отримав. Про це написав «Балканський оглядач» із посиланням на Avaz. 

Глава президії країни дав пресконференцію після виходу з лікарні, де майже місяць лікувався від COVID-19. Саме протягом його лікування розгорівся скандал навколо подарованої главі МЗС Росії Сергію Лаврову української ікони.

Додік вважає, що історія про ікону була сфабрикована журналістами і що Україна ніколи не порушувала питання щодо її зникнення.

Це сімейна ікона. Навіть сьогодні влада в Україні не шукає цю ікону. Ви придумали історію, посол України сказав, що вона заснована на повідомленнях ЗМІ, а значить, на вашій брехні

Глава президії пообіцяв повернути реліквію тим, від кого він її отримав.

«Я зателефоную людям, які дали мені цю ікону, я поверну її їм публічно, і нехай вони пояснять інші речі», — пояснив політик.

Передісторія

Ікону нібито знайшли в Луганську і її вік — 300 років, повідомляло Інформаційне агентство Республіки Сербської. Позолочена ікона XVIII століття із зображенням Святого Миколая, написана в Луганську, побувала в Сербії, потім потрапила до Боснії і Герцеговини. Голові президії Боснії і Герцоговини Додіку ікону подарував глава асоціації сербських ветеранів Душко Вукотич, повідомляє ВВС.

Українська ікона з Луганська потрапила на Балкани через сербських добровольців, які співпрацювали з проросійськими бойовиками. Про це розповів Драган Савіч, колишній президент Асоціації ветеранів Республіки Сербської. Він дав інтерв'ю депутату від опозиційної Сербської демократичної партії (СДП) Небойші Вукановичу.

Як пишуть балканські ЗМІ, очільник сербських ветеранів поїхав на Донбас у 2018 році як голова Асоціації ветеранів Армії РС для участі у засіданні організації «Спадкоємці Перемоги». Ця організація активно працює в окупованому Криму та на Донбасі.

Нібито під час цього візиту представники влади Луганська та Донецька передали ікону Вукотичу.

Сам Душко Вукотич не підтвердив і не спростував звинувачення про перевезення ікони з Луганська. Він заявив балканським ЗМІ, що це розслідування має вести Інтерпол.

Після скандалу з Лавровим в офісі Додіка заявляли, що ікона останні 15 років належала родині з Баня-Луки.

Тим часом ікону вже передали посольству БіГ у Москві, після чого її привезли у Сараєво. Кабінет Додіка оголосив, що зараз ікона зберігається в сейфі.

Раніше журналісти боснійського сайту Istraga припускали, що до такого дарунку міг бути причетним російський бізнесмен і любитель ікон Костянтин Малофеєв.

Посольство України в Боснії і Герцеговині зажадало пояснити, як ікона потрапила до Додіка.

МЗС РФ після цього пообіцяло повернути ікону дарувальникам, щоб ті «уточнили її походження через Інтерпол».

Як ми повідомляли раніше, посольство України в Боснії і Герцеговині направило до міністерства закордонних справ республіки ноту з вимогою повернути українській стороні ікону з Луганська, яку Додік подарував Лаврову.

Прокуратура Боснії і Герцеговини відкрила справу й почала перевірку походження ікони.

Мінкульт України стверджує, що печатка на подарованій Лаврову іконі у Боснії та Герцеговині вказує на власність нашої держави.

Через скандал із українською іконою опозиція Боснії вимагає відставки президента. Лідер Партії демократичного прогресу закликав Мілорада Додіка врятувати громадян БіГ від «подальшого зніяковіння».

МЗС Росії повернуло Боснії і Герцеговині подаровану Лаврову українську ікону