Країни ОПЕК і РФ домовилися збільшити виробництво нафти на 2 млн барелів на день протягом найближчих місяців
Voice of San Diego

Країни ОПЕК, Росія і декілька інших країн домовилися поступово збільшити видобуток нафти на 2 млн барелів на добу.

Про це повідомляє NY Times.

23 країни-учасниці угоди підвищать видобуток на 350 тис. барелів в травні і червні, і ще на 450 тис. у липні.

Спочатку більшість міністрів країн-учасниць угоди пропонували зберегти діючі донині обмеження. Але врешті сторони вирішили поступово нарощувати видобуток протягом трьох місяців.

За збільшення виробництва на 350 тис. барелів на добу в травні і червні виступала Саудівська Аравія, цю пропозицію також підтримала Росія.

Зараз ОПЕК+ приймає рішення коригувати видобуток щомісяця з кроком не більше 500 тис. барелів на добу. Все залежатиме від ситуації на ринку. Відповідно до відновлення попиту обмеження коригували: на березень — 7,05 млн барелів на добу, на квітень — 6,9 млн барелів.

Ціна на нафту марки Brent на лондонській біржі ICE Futures 1 квітня стала знижуватися.

Угода в четвер між двома групами, які разом називаються ОПЕК+, була компромісом між Саудівською Аравією, фактичним лідером ОПЕК, та Росією. Саудівська Аравія прагнула й далі скорочувати видобуток, тому що скептично ставиться до швидкого повернення попиту на нафту під час пандемії. Тим часом Росія заявила, що світу вже потрібно більше нафти, щоб живити економіку, що відроджується, у багатьох регіонах.

Рішення є ще одним різким поворотом у зигзагоподібній стратегії ОПЕК протягом року пандемії. Воно вкотре підкреслило, що група діє непрогнозовано. Wall Street Journal вважає рішення початком стійкого глобального відновлення після пандемії.

Як ми писали раніше, через пандемію COVID-19 ОПЕК переглянула довгостроковий прогноз щодо ринку енергоносіїв.

За підсумками пандемійного року нафта подешевшала на більш ніж 20%