Кравчук ініціює позачергове засідання ТКГ раніше запланованої дати
Getty Images

Українська сторона Тристоронньої контактної групи щодо війни на Донбасі ініціює позачергове засідання. Причина — грубе порушення режиму тиші. Про це українська делегація в ТКГ повідомила у Telegram.

З моменту минулого засідання 30 березня окупанти поранили мирного мешканця Красногорівки під час обстрілу, убили трьох військових ЗСУ, ще чотири отримали травми і поранення.

«Ці грубі порушення режиму припинення вогню на тлі безпрецедентного посилення угрупування військ РФ поблизу державного кордону України і войовничої риторики представників ОРДЛО викликають глибоку стурбованість у політичного керівництва України та міжнародних партнерів» — йдеться у повідомленні.

Глава Української делегації Леонід Кравчук звернувся до керівництва ОБСЄ, щоб воно підтримало ініціативу України про скликання екстреної зустрічі ТКГ. Українська сторона хоче обговорити «негайне вжиття рішучих заходів з відновлення режиму припинення вогню і повернення до суворого  виконання домовленостей».

Дату засідання делегація у ТКГ поки не оголошує. Згідно з планом, наступне засідання мало відбутися 14 квітня, на ньому мали розглядати перемир'я на Великдень.

Нагадаємо, що на минулому засіданні Україна пропонувала встановити новий режим припинення вогню з 1 квітня, але домовитися з окупантами не вийшло.

Кравчук пояснив, що домовитися про припинення вогню не вдалося через позицію Росії: «"Вона вчора заявила словами Гризлова, що не хоче повертатися до режиму тиші. Якщо вона заявить, що вона не хоче повертатися і до проведення нормандської зустрічі, тоді виникає запитання: а чого ж врешті-решт Росія хоче? Висновок буде один — війни».

Серйозне занепокоєння діями Росії на кордонах з Україною та на сході нашої держави висловив і генсек НАТО Єнс Столтенберг. Він подзвонив з цього приводу Володимиру Зеленському.

Реакція Кремля на вимогу «пояснень» від Держдепу США

Як повідомляє РІА «Новости», у Кремлі не стали коментувати «прохання» держдепу США надати роз'яснення про пересування військ в Росії: «все вже сказано, додавати нічого».

Кремль заявив, що «поки не бачить наміри української сторони взяти під контроль свої підрозділи на Донбасі».

Влада РФ запевнила, що безпека і долі росіян, в тому числі на Донбасі — «безумовний пріоритет Путіна».

Українська сторона у ТКГ відмовилася від відвідування Мінська після карантину