Криза у галузі туризму триватиме до кінця 2023 року, вважає Мінкульт

Криза туристичної галузі, викликана пандемією коронавірусу, за прогнозами, буде тривати до кінця 2023 року. Про це заявив міністр культури і інформполітики Олександр Ткаченком під час виступу на форумі «Україна 30. Коронавірус: виклики і відповіді», передає УНН.

«За прогнозами туристичної галузі, криза буде тривати до кінця 2023 року — про відновлення можна буде говорити наприкінці 2023 року, попереду — щонайменше два роки випробувань», — сказав міністр.

Зі слів Ткаченка, у креативній економіці задіяно 4% населення країни, яке генерує 4% ВВП. За підрахунками Мінкульту, сфера зазнала падіння щонайменше наполовину минулого року.

«За даними податкової, найбільш постраждалі галузі серед усіх в країні — це туризм, туристичні агентства і кінотеатри. Йде зменшення кількості задіяних у цих сферах, особливо у туристичній галузі», — сказав він.

За даними ООН, збитки від експорту в світовій туристичній індустрії за першу половину 2020 року на тлі пандемії склали $320 млрд при скороченні міжнародних турпотоків більш ніж на половину.

При цьому, за даними Державного агентства розвитку туризму України, сума надходжень до місцевих бюджетів від сплати туристичного збору у 2020 році сягнула 130,6 млн грн.

З 23 грудня в Україні набув чинності закон про підтримку культури, туризму та креативних індустрій.

Закон впроваджує податкові стимули для підтримки діяльності у сфері креативних індустрій, культури, туризму, спорту та інших гуманітарних сферах.

Крім того, уряд знизив ставку податку на додану вартість для операцій з постачання послуг, пов’язаних зі сферами культури й туризму. Це послуги з показу вистав, культурно-мистецьких заходів, проведення екскурсій у музеях, зоопарках і заповідниках та їхнє відвідування.

Chas News повідомляв, що Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики закликаа Кабмін не застосовувати карантин вихідного дня до діяльності закладів культури. 

Раніше Зеленський підписав закони про підтримку населення та бізнесу під час локдауну.

Через пандемію COVID-19 туристична галузь за прибутковістю повернулася до рівня 1990 року