Лідери демократів обох палат Конгресу схвалили план Байдена з підтримки економіки США
Getty Images

Спікер Палати представників Ненсі Пелосі і лідер демократів у Сенаті Чак Шумер схвалили запропонований обраним президентом США Джо Байденом план підтримки економіки в умовах пандемії COVID-19.

Як повідомляє ВВС, Пелосі і Шумер оприлюднили спільну заяву, що Конгрес «працюватиме над тим, щоб перетворити бачення обраного президента Байдена в закон, який пройде обидві палати і буде підписаний».

Вони нагадали, що Байден після обрання «сказав американському народу, що допомога вже в дорозі».

Для плану Байдена по стимулюванню економіки США в умовах пандемії COVID-19 потрібно $1,9 трлн з бюджету.

У ньому — заходи економічної допомоги громадянам, в тому числі виплати американцям по $1,4 тис. І це на додаток до виплат в розмірі $600, які були схвалені Конгресом в грудні.

Пропозиція дозволить підняти виплати сім'ям до рівня $2000 на місяць, до чого закликали і Байден, і Трамп.

Обраний президент закликав підвищити мінімальну зарплату до $15 на годину і збільшити допомогу по безробіттю. Хоче він і прискорити вакцинацію, на це потрібно $160 млрд.

Минулого року Байден, агітуючи за себе, пообіцяв краще боротися з COVID-19, ніж президент-республіканець Дональд Трамп.

Байден пропонує зміни до бюджету на фоні зимового сплеску коронавірусу, який б’є рекорди.

Кожен день приносить у США понад 200 тис. нових випадків, а щоденна кількість загиблих іноді перевищує 4000.

Байден хоче спрямувати $20 млрд на щеплення американців. Уряд створить центри масової вакцинації та відправить мобільні підрозділи у віддалені райони.

Дві ефективні вакцини затвердили ще за часів адміністрації Трампа, але представники охорони здоров'я заявляють, що вакцинацію треба пришвидшити.

«Розподіл вакцини в Сполучених Штатах поки що був жахливим провалом», — сказав Байден. Його адміністрація прагне доставити людям 100 млн щеплень за 100 днів.

Наразі громадянам США ввели близько 11 млн доз вакцини, за даними Центрів з контролю та профілактики захворювань (CDC).

План Байдена також передбачає $50 млрд для розширення тестування та $130 млрд, щоб допомогти більшості шкіл відновити роботу до весни.

План передбачає оплату найму 100 тис. медпрацівників для відстеження контактів.

В США майже 11 млн безробітних. Додаткові виплати по безробіттю зростуть до $400 на тиждень із нинішніх $300 на тиждень. Їх платитимуть до вересня, діятиме і мораторій на виселення.

Республіканці, швидше за все, заперечуватимуть проти накопичення ще трильйонів боргів. США вже постраждали економічно у боротьбі з пандемією, і Байден визнав, що його план «коштує не дешево».

Але йому допоможуть його колеги-демократи, які контролюють обидві палати Конгресу.

Драма з імпічментом, як очікується, відверне увагу від порядку денного Байдена.

Пропозиція Байдена вкласти $1,9 трлн в економіку сприятиме збільшенню кількості робочих місць та витрат, які, на думку багатьох економістів, необхідні, щоб уникнути довгострокової шкоди від рекордної рецесії.

Великі витрати на вакцини, тестування та підтримку місцевого самоврядування можуть допомогти швидше припинити кризу охорони здоров’я в США. Вона все ще в основі економічної кризи.

Допомога Україні від уряду США таки буде! Трамп нарешті підписав бюджет США на 2021 рік