Литва першою у світі визнала росію державою-терористом

Сейм Литви першим у світі визнав росію терористичною державою. Відповідну резолюцію підтримали усі 128 депутатів, які були присутні на засіданні, повідомляє LRT.lt.

У документі парламентарі констатували, що російські військові та найманці здійснили масові воєнні злочини на території України, зкорема у містах Буча, Ірпінь, Бородянка, Гостомель та Маріуполь.

Метою цих злочинів, як зазначається у резолюції, було повне або часткове знищення української нації, шляхом вбивств, викрадень, тортур та зґвалтувань.

«Сейм Литви визнає повномасштабну військову агресію проти України зі сторони збройних сил російської федерації і її політичного та військового керівництва, що почалася 24 лютого 2022 року, геноцидом українського народу», — наголошується у документі.

Парламентарі також закликали притягнути до відповідальності усіх винних та створити Спеціальний міжнародний кримінальний трибунал для розслідування та оцінки агресії росії.

«Російська федерація, збройні сили якої свідомо і систематично обирають цивільні об'єкти для бомбардувань, є державою, що підтримує та здійснює тероризм», — підкреслюється в документі.

Нагадаємо, у квітні парламенти країн Балтії вже прийняли заяви, у яких скоєні російськими військами воєнні злочини визнали геноцидом проти українського народу.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Литва передала Україні важкі міномети