Ліван просить Інтерпол затримати двох росіян через вибух у Бейруті

У Лівані триває розслідування серпневого вибуху в порту Бейрута, в результаті якого загинуло майже 200 і поранено тисячі людей.

Головний слідчий у справі видав ордери на арешт капітана і власника судна, що привезло тисячі тонн нітрату амонію до Бейруту сім років тому, повідомляє Аль Джазіра з посиланням на державне Національне агентство новин (NNA).

Обоє підозрюваних — громадяни РФ.

У четвер суддя Фаді Савван передав справу до державного обвинувачення, яке попросило Інтерпол затримати двох російських громадян.

NNA не назвав імен обох чоловіків, але їх оприлюднила «Аль-Джазіра». Борис Прокошев був капітаном вантажного судна «MV Rhosus» під час плавання із Туреччини до Бейрута в 2013 році. Ігор Гречушкін, російський бізнесмен з Хабаровська, який проживає на острові Кіпр, придбав це судно на Кіпрі в 2012 році у підприємця Хараламбоса Манолі.

Гречушкіна допитала поліція на запит офісу Інтерполу в Лівані в серпні. Раніше, як зазначає агентство національне агентство El Watania, делегація ліванських слідчих і представників спецслужб відвідала Кіпр для зустрічі з власником судна, який мешкає там.

З часу вибуху влада затримала понад два десятки людей, більшість з яких - працівники порту та митниці. Серед них — колишній директор порту Хасан Крейти і начальник митної служби Бадрі Дахер.

Близько 2700 тонн аміачної селітри, що зберігалися в порту Бейрута, вибухнули 4 серпня. Загинуло 193 людини, близько 6500  поранені, а майже 300 000 людей залишилися без даху над головою.

Вибух вважається одним із найбільших без'ядерних вибухів, будь-коли зафіксованих.

Аміачну селітру привезли до Лівану у вересні 2013 року на борту російського вантажного судна, яке ходило під молдовським прапором. За інформацією з сайту відстеження кораблів «Флітмон», Rhosus прямував із Грузії до Мозамбіку.

Згідно з даними Російського професійного союзу моряків, у 2013 році балкер під прапором Молдови перевозив небезпечний вантаж з Батумі до Мозамбіку і його захід у Бейрут був позаплановим. Теплохід затримала портова влада через технічні порушення експлуатації. Потім вантаж помістили до ангару № 12 порту Бейрут, велику споруду, що виходила на головну магістраль країни з півночі на південь біля головного входу в столицю.

Аміачна селітра залишалася на складі, поки не вибухнула. За даними МВС Лівану, причиною вибуху стало те, що загоряння понад 2,7 тис. тонн аміачної селітри сталося під час зварювальних робіт.

Згідно з офіційними документами Лівану, Rhosus ніколи не покидав порт і затонув там у лютому 2018 року.

Вибух сколихнув суспільство Лівану, який стикається з найгіршою кризою з часу громадянської війни 1975-1990 років. Економіка країни руйнується після десятиліть корупції та зростаючих боргів. Банки заморозили заощадженнями людей, а валюта зазнала краху. Тим часом Ліван намагається ще й боротися з поширенням нового коронавірусу.

Аж до 5 вересня, як ми повідомляли раніше, в завалах ще фіксували людей, які вижили та дихали. На місці зруйнованого порту рятувальники місяць шукали тих, хто міг вижити.