Локдауну ніби й не було. У Китаї свято й мільйони подорожуючих

Національний день, який відзначає заснування Китайської Народної Республіки, збігається цього року зі святом середини осені.

За підрахунками BBC, 550 мільйонів людей будуть подорожувати всередині країною під час восьмиденних канікул, які називають «Золотим тижнем». ВВС цитує державні ЗМІ Китаю про те, що в четвер здійснено 13 мільйонів пасажирських поїздок. Це найвищий показник з лютого.

Між тим саме в китайському місті Ухань наприкінці 2019 року з’явився COVID-19. Китай нині заявляє, що в основному зупинив поширення вірусу та зняв більшість обмежень всередині країни.

Фото з Китаю — величезний контраст із видовищами локдауну на початку 2020 року. Китайці скористались можливістю відвідати туристичні місця.

 

У Ханчжоу — величезні натовпи людей в очікуванні поїздів / Фото Getty images, BBC

 

За оцінками залізничної служби Китаю, протягом восьмиденних канікул відбудеться 108 мільйонів поїздок. Незважаючи на величезну кількість пасажирів у четвер, ця цифра все ще менша за 17 мільйонів поїздок, здійснених того ж дня минулого, допандемійного року.

За підрахунками авіаційного управління Китаю, бронювання внутрішніх рейсів зросло на 10,5% порівняно з 2019 роком.

Торік сім мільйонів китайців поїхали за кордон до таких країн, як Таїланд. Але нині з обмеженнями, що діють по всьому світу, багато урядів не пускають мандрівників.

В очікуванні величезного скупчення людей у ​​туристичних місцях Китаю уряд країни доручив у всіх таких місцях обмежити допуск відвідувачів до 75% їхньої звичайної місткості.

 

Пасажири в очікуванні біля залізничного вокзалу Пекіна / Фото Getty images, BBC

 

Китай стверджує, що з початку спалаху захворювання він зафіксував 90 545 випадків та 4739 смертей. Місто Ухань було безпрецедентно, як на той час, заблоковане 23 січня — на той момент вірус вбив 17 людей. Тоді місто з 11 мільйонами жителів було повністю відрізане від решти Китаю, протягом наступних кількох місяців тисячі людей пройшли тестування та потрапили в карантин. Усі великі публічні збори були скасовані, і людям наказали уникати зібрань.

До березня блокування повільно почало полегшуватися. 8 квітня блокування Уханя було офіційно скасовано. А у липні життя почало нормалізуватися в більшості районів Китаю.

Тим часом Зеленський подякував Китаю за допомогу й нагадав, що для кращих умов розвитку туризму з 1 серпня Україна запровадила тимчасовий безвізовий режим для китайських туристів.