Безвіз для китайців та товарообіг на $13 млрд. Про що говорив Зеленський в інтерв’ю «Сіньхуа»

Президент Володимир Зеленський розповів про політичні та економічні відносини між Україною та Китаєм, спільну боротьбу з коронавірусом, програми міжнародної мобільності та розвиток туризму. Сhas News виокремив головне і найцікавіше з того, про що говорив глава держави

Про це повідомляє пресслужба гаранта, посилаючись на його інтерв'ю китайському інформаційному агентству «Сіньхуа».

Про відносини між Україною та Китаєм

«Торік наш товарообіг сягнув близько $13 млрд. І дедалі впевненіше Китай виходить на провідні позиції серед основних експортних партнерів України».

Про економічні проблеми України

«Україна працює над тим, щоб вийти з категорії виключно «сировинного» постачальника. Впевнені, що нам буде що запропонувати, серед іншого й Китаю. Серед пріоритетних напрямів практичної співпраці варто згадати кредитно-інвестиційну, агропромислову, машинобудівну і транспортну сфери».

Про туристичний розвиток

«Для створення кращих умов розвитку туризму з 1 серпня Україна запровадила тимчасовий безвізовий режим для китайських туристів. Ми будемо й надалі намагатися покращувати умови для взаємних поїздок громадян двох країн, щоб вони мали кращі можливості для знайомства з багатою історією та культурою України й Китаю».

Про програми міжнародної мобільності

«Звісно, нам було б приємно бачити нашу фахову молодь у себе вдома. І це те, чого ми прагнемо. Втім, упевнений, наші китайські друзі цінують досвід і фаховий рівень українців. Яскраве свідчення цього — сотні зацікавлених китайських абітурієнтів, охочих щороку отримати дипломи українських вишів».

Про боротьбу з коронавірусом

«Хочу подякувати уряду Китаю за надану Україні гуманітарну допомогу для боротьби з коронавірусом, сприяння у авіаперевезеннях медичних вантажів, а також у поверненні наших громадян з Китаю до України. Тисячі тест-систем, масок, захисних окулярів, рукавичок та інших засобів індивідуального захисту були направлені в українські лікарні на початку пандемії в Україні навесні. Це врятувало не одного українця».

Раніше ми писали, що говорив Зеленський на асамблеї ООН. 

Трамп відмовляється засудити Росію і переводить стрілки на Китай