Лукашенко проти незгодних. Влада Білорусі затримала музиканта за «дворовий концерт» та колишнього політв’язня
Instagam Ольги Хіжинкової

12 листопада відзначилося відразу трьома резонансними арештами, а вечір середи — жорстоким побиттям мінчанина. Суд виніс рішення щодо раніше затриманої «Міс Білорусь — 2008» Ольги Хіжинкової, силовики затримали колишнього політв’язня Миколу Дзядка та музиканта, лідера гурту «Реха» Андруся Такінданга.

«Міс Білорусь» 2008 арештували на 27 днів за «участь у протесті»

Суд Заводського району Мінська заарештував на 12 діб «Міс Білорусь 2008» та експрессекретаря футбольного клубу брестського «Динамо» Ольгу Хіжинкову за участь у несанкціонованому заході. Про це повідомляє TUT.by.

У суді Хіжинкова вину не визнала. Вона розповіла, що 8 листопада йшла з квітами привітати подругу. За її словами, силовики її зупиняли двічі. Перший раз її пояснення влаштували правоохоронців, а потім її затримали.

Хіжинкова стверджує, що жодного скупчення людей в місці її затримання не було — все було так, як у звичайний день. Також, за її словами, жодних гасел вона не вигукувала.

У результаті суддя Анастасія Осіпчик засудила «Міс Білорусь 2008» до 12 діб арешту. Згодом суд «додав» їй ще 15 діб.

Адвокат Хіжинкової заявила, що вони будуть подавати скаргу на рішення суду.

Хіжинкову засудили за участь у марші 11 жовтня, пише волонтерський телеграм-канал @spiski_okrestina.

Після виборів Хіжинкова неодноразово висловлювала свої думки щодо ситуації в Білорусі та виступала проти насильства. У вересні вона втратила роботу в Національній школі краси завдяки активному громадянству.

Активіста анархістського руху Миколу Дзядка затримала міліція, він є підозрюваним у кримінальній справі

Телеграм-канал МВС РБ повідомив, що працівники Головного управління по боротьбі з організованою злочинністю та корупцією затримали 32-річного Миколу Дзядка.

Як повідомив прессекретар МВС РБ, «Затримано одного з лідерів анархістського руху країни. Дзядок протягом декількох років адміністрував радикальний телеграм-канал «Мiкоlа», де публічно закликав до участі в масових заворушеннях і здійснення акцій «прямого» дії».

Міліція РБ вважає, що Дзядок публікував «особисті дані співробітників правоохоронних органів, заклики до погроз, цькування та насильства, образи міліціонерів, журналістів і держслужбовців».

Слідчі нібито «дали правову оцінку діям затриманого» і визнали його підозрюваним у кримінальній справі, раніше порушеній за «організацію і підготовку дій, що грубо порушують громадський порядок».

На офіційному відео, яке розповсюджує МВС, Микола Дзядок виглядає сильно побитим, обличчя пошкоджене, міліціонери це ніяк не коментують.

Раніше, у 2010 році Миколу Дзядка затримали у справі про напад на посольство Російської Федерації. Мінчанин був судимий за підпали об'єктів інфраструктури і порушення умов превентивного нагляду. Він був ув’язнений майже п’ять років — з вересня 2010 року по серпень 2015 року.

Після звільнення Дзядок жив у Мінську, Вільнюсі, Каунасі. Він відновив навчання в Європейському гуманітарному університеті та закінчив програму міжнародної політики та економіки.

Білоруського музиканта арештували на 15 діб після дворового концерту

Суд у Мінську заарештував на 15 діб лідера гурту «Реха» Андруся Такінданга за «порушення порядку організації і проведення масових заходів», повідомляє TUT.by.

Гурт «Реха» було затримано 7 листопада в Мінську після дворового концерту в мікрорайоні Кам'яна Гірка. Музикантів змусили вийти з таксі і повезли на автобусі в невідомому напрямку.

За інформацією правозахисного центру «Весна», Такінданга визнали винним в «порушенні порядку організації і проведення масових заходів».

У Мінську силовики у балаклавах приїхали у так званий «двір змін» та побили місцевого жителя до коми

31-літнього мінчанина Романа Бондаренка міліція в РУВС побила так, що в операційну лікарні швидкої допомоги він потрапив уже в комі. У чоловіка набряк мозку, закрита ЧМТ, субдуральна гематоми, удари, садна. Операція тривала кілька годин, зараз він у критичному стані.

Як розповідають його сусіди, невідомі в масках знову приїхали знімати біло-червоно-білі стрічки, розвіщшені у дворі його дому. Роман вийшов запротестувати проти цього, почалася бійка. Побитого Романа завели в мікроавтобус і відвезли, як виявилось, до відділку міліції. Через півтори години хлопця доставили в лікарню швидкої медичної допомоги з набряком мозку.

Передісторія

У Білорусі тривають протести проти фальсифікації результатів президентських виборів 9 серпня, на яких, за офіційними даними, Олександр Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, опозиційний кандидат Світлана Тихановська — 10,1%.

Євросоюз не визнав результати президентських виборів у Білорусі і вирішив запровадити персональні цільові санкції проти білоруських чиновників, причетних до насильства і фальсифікації.

23 вересня Олександр Лукашенко таємно провів церемонію «інавгурації». Після цього білоруська опозиція закликала до безстрокової акції непокори Лукашенку. Країни Балтії розширили санкційний список громадян Білорусі, причетних до фальсифікації виборів та придушення мирних протестів.

Chas News повідомляв, що Європарламент не визнає Лукашенка президентом і вимагає розслідувати отруєння Навального.

«Не зійдемо з дистанції». Тихановська попередила Лукашенка, що він відповість за терор