Європарламент не визнає Лукашенка президентом і вимагає розслідувати отруєння Навального

У четвер, 17 вересня, Європейський парламент (ЄП) ухвалив резолюції щодо недавніх подій у двох пострадянських країнах — Білорусі та Росії.

В одній резолюції ЄП рекомендує ввести санкції проти білоруських чиновників, включаючи президента Олександра Лукашенка. «За» проголосували 574 члени парламенту, проти — 37, утрималися 82. У документі йдеться про те, що Європарламент «рішуче підтримує санкції ЄС проти осіб, відповідальних за фальсифікацію результатів виборів і репресії в Білорусі, включаючи Олександра Лукашенка». Європарламент вважає вибори в Білорусі такими, що не відбулися, — «з огляду на те, що вони пройшли з кричущими порушеннями всіх міжнародно визнаних норм». Олександра Лукашенка не визнають президентом після закінчення поточного терміну перебування на посаді, який закінчується 5 листопада 2020 року. Європарламент вимагає припинити насильство і репресії і провести нові вибори під міжнародним наглядом.

Інша резолюція ЄС вимагає від Ради ЄС запровадити санкції проти Росії за отруєння опозиціонера Олексія Навального. «За» проголосували 532 євродепутати, «проти» 84, ще 72 утрималися. Парламентарі наполягають на негайному міжнародному розслідуванні отруєння Навального із залученням представників ЄС, ООН, Ради Європи та Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ). Остання згадується не випадково. ЄП у резолюції наголосив, що застосування хімічної зброї за будь-яких обставин є «осудним злочином згідно з міжнародним правом», а «Новачок» — це «хімічна зброя, яку можна створити лише у державних військових лабораторіях».