Верховна Рада нарешті офіційно засудила дії режиму Лукашенка

Верховна Рада висловила стурбованість щодо ситуації в Білорусі після президентських виборів. На 38-й день протестів у сусідній країні наші народні депутати нарешті прийняли відповідну постанову.

Український парламент засуджує дії влади Білорусі та закликає її налагодити цивілізований і демократичний діалог із суспільством із метою вирішення кризової ситуації, що склалася в країні. На думку народних депутатів, офіційно оприлюднені результати виборів президента Білорусі не відображають реального волевиявлення білоруських громадян. Нагадаємо, білоруська влада жорстко придушує мирні протести, що стихійно розпочалися по всій країні.

Україна рішуче відкидає звинувачення білоруської сторони в причетності до дестабілізації ситуації у Білорусі і вважає неприпустимим будь-які наміри залучити сили РФ та Організації договору колективної безпеки (ОДКБ) для врегулювання ситуації в Білорусі.

Варто відзначити, що проєкт відповідної постанови був зареєстрований в апараті парламенту ще 31 серпня, а проголосований — 15 вересня. Окрім того, результати голосування вказують, що серед народних депутатів немає єдиної думки та одностайної підтримки білоруського народу.

В сесійній залі знайшлося 228 голосів «за» при 226 необхідних для прийняття постанови. Від фракції монобільшості «Слуга народу» проголосував лише 151 депутат з 247, «Європейська солідарність» віддала 25 голосів «за», «Батьківщина» — 15, «Голос» — 17, депутатські групи «За майбутнє» та «Довіра» — шість та сім відповідно. Ще сім голосів надійшло від позафракційних депутатів. Можливо, це пояснюється низькою явкою народних обранців, адже на ранкове засідання зареєструвались тільки 249 парламентарів. Воно й зрозуміло, більшість зараз знаходиться в регіонах, де вирує кампанія місцевих виборів.

Масові акції протесту в Білорусі тривають з 9 серпня 2020 року. Учасники демонстрацій вважають, що результати голосування на виборах президента сфальсифіковано на користь Лукашенка. Білоруські силовики застосовують силу проти мітингуючих. За час протестів було затримано вже близько 10 тис. демонстрантів, сотні отримали травми й поранення. За офіційними даними, загинуло четверо учасників мітингів. За даними експертів ООН з прав людини, є задокументована інформація про насильство проти жінок і дітей, включаючи сексуальне насильство. Також відомо про шість зниклих безвісти.