Лукашенко натякнув, що міграційна криза на кордоні з Польщею є реакцією на санкції Заходу
Getty Images

Олександр Лукашенко, самопроголошений президент Білорусі, дав інтерв’ю російському журналу «Національна оборона» та прокоментував міграційну кризу, яка склалася на польсько-білоруському кордоні.

Зараз там зібралися групи мігрантів зі східних країн, чиї громадяни намагаються прорватися в Євросоюз. 12 листопада РНБО заявляла про 15 тис. мігрантів у Білорусі.

Лукашенко у розмові з журналістом натякнув, що криза на кордоні є реакцією на санкції та обмеження Заходу.

«Вони (мігранти — прим.ред.) до нас приїжджають, прилітають законно, прилітають у наш аеропорт, до якого колективний Захід нікого не пускає зі своїх компаній. Але святе місце порожнім не буває — сюди десятками ринулися літаки із Близького та Далекого Сходу», — заявив Лукашенко.

За його словами, 12 листопада вперше близько 2 тис. мігрантів зібралися в Мінську та якихось лісах. Також Лукашенко заявив, що Захід «ввів проти нього та білорусів санкції і почав гібридну війну».

«І ви, божевільні, хочете, аби я вас захищав від мігрантів? Ви це влаштували — отримуйте», — пояснив свою позицію самопроголошений президент.

Польща, а також представники ЄС та НАТО заявляють, що білоруський режим навмисно використовує біженців, щоби тиснути на Європу після того, як Європейський Союз разом зі США та іншими країнами назвали минулі вибори в Білорусі сфальсифікованим і відмовились визнавати Олександра Лукашенка президентом.

Група мігрантів на польсько-білоруському кордоні закидала поліцейських камінням