​Лукашенко обмежив свободу преси та масових заходів у Білорусі

Олександр Лукашенко, самопроголошений президент Білорусі, 24 травня підписав три закони, які обмежують свободу преси та масових заходів у країні.

Про це повідомляється на сайті Лукашенка.

Перший закон забороняє публікувати у засобах масової інформації результати опитувань громадської думки, які проводяться без акредитації і стосуються суспільно-політичної ситуації в країні.

Сайтам, які поширюватимуть інформацію, що здатна зашкодити національним інтересам, прокуратура буде обмежувати доступ. А Міністерство інформації зможе без рішення суду закривати такі ЗМІ.

Засновниками медіа у Білорусі більше не можуть бути іноземні юридичні особи та громадяни, а також юридичні особи з іноземною участю.  Вводиться можливість позбавлення акредитації журналіста, а також блокування «дзеркал» заборонених раніше інтернет-ресурсів.

Другий закон скасовує повідомний порядок організації масових заходів. Після набуття чинності законом на всі масові заходи потрібно буде отримувати дозвіл місцевих органів влади.

Висвітлювати в реальному часі проведення заходів, які не отримали такого дозволу, буде заборонено навіть журналістам. Також працівники медіа не зможуть виступати як організатори чи учасники масових заходів.

Вводиться відповідальність політичних партій та громадських організацій за заклики їх представників до масового заходу, поки той не отримав дозвіл на проведення.

Третій закон дозволяє обмежувати функціонування мереж електрозв'язку в цілях запобігання ситуацій, які можуть становити загрозу національній безпеці.

Тобто держава зможе змінювати режим роботи та тимчасово відключати інтернет чи мобільний зв'язок.

Олександр Лукашенко є президентом Білорусі де-факто. Значна частина світу не визнає його легітимність як президента через фальсифікації на останніх виборах. Україна також відмовилась визнати президентські повноваження Лукашенка.

Chas News писав, що у Ryanair назвали вимушену посадку літака у Мінську «повітряним піратством».

Лукашенко дозволив застосовувати бойову техніку при розгоні активістів