Лукашенко запросив допитати Протасевича представників «ЛНР», де тому загрожує страта
Getty Images

Олександр Лукашенко, самопроголошений президент Білорусі, підтвердив, що захопленому блогеру Роману Протасевичу може загрожувати страта.

Але не в Білорусі, а в «ЛНР». І диктатор готовий посприяти допросу хлопця сепаратистами з Донбасу.

Лукашенко згадав, як перед затриманням у аеропорту Мінська Протасевич говорив оточуючим, що йому загрожує смертна кара. Диктатор заявив, що в Білорусі «передбачено за такою статтею не страта, а 15 років». Але хлопець, мовляв, знав, про що говорить.

«На Донбасі порушено кримінальну справу по цим персоналіям. Я нагадав президенту Путіну, що порушено кримінальну справу, і сказав, що якщо у них будуть питання до них — ласкаво просимо до нас. Будь ласка, поставте їм питання, тому що людей вони вбивали там, на Донбасі», — заявив Лукашенко.

І додав, що «на сході України йому можуть пред’явити претензії».

Наразі Мінськ є майданчиком переговорів по Донбасу для Тристоронньої контактної групи (ТКГ). А так званих «мінських домовленостей» формально мають дотримуватися усі сторони конфлікту.

Проте в українській делегації у ТКГ впевнені: якщо білоруська влада допустить до Протасевича з допитом  представників «ЛНР», Мінськ більше не зможе виступати посередником у мирних переговорах.

Про це заявив Олексій Арестович, речник української делегації в ТКГ.

«Якщо це станеться, це означатиме одне  Лукашенко більше не може бути посередником і надавати Мінськ як майданчик для перемовин», — сказав Арестович.  

Слова Лукашенка виглядають як фактичне визнання самопроголошених сепаратистських республік на сході України.

«Заяви про те, що процес інтеграції Білорусі з Росією  прискорився, показують, що є великий шанс втратити нейтральність Лукашенка найближчим часом не лише де-факто, а і де-юре. Він став людиною, яка вже впала у залежність від Росії, як колись Янукович»,  каже  Арестович.

Раніше Андрій Білецький, засновник добровольчого підрозділу «Азов», підтвердив, що Роман Протасевич був з ними на Донбасі і протидіяв окупації України.

Лукашенко привіз Путіну валізу з документами, а той запропонував йому скупатись в морі (відео)