Ляшко розповів, хто в Україні отримає вакцину від СОVІD-19 в першу чергу
Pixabay

Коли Україна отримає вакцину від коронавіруса, її в першу використають для щеплення лікарів, вчителів та правоохоронців. Лише після цього подбають про людей похилого віку та хворих з різними патологіями, які підвищують ризики при СОVID-19.

Про це заявив Віктор Ляшко, головний санітарний лікар України, в інтерв’ю Українському радіо.

За його словами, ВООЗ наразі розробляє механізм, який міг би забезпечити рівний доступ до вакцин для всіх країн, незалежно від рівня їхнього економічного розвитку. Для цього створений фінансовий фонд, який має гарантувати, що у 180 країнах як мінімум 20% населення отримає вакцину проти коронавірусної хвороби.

Україна потрапила до переліку 92 країн, яким буде запропонована спеціальна ціна на закупівлю вакцини.

«Ми очікуємо як мінімум 8 млн доз вакцин. Якщо буде запропонована та ціна, що була попередньо озвучена, то це становить один мільярд гривень, що передбачено в бюджеті на 2021 рік», — розказав Ляшко. І додав, що влада робить все можливе, щоби вакцина була безкоштовна для громадян України. 

В першу чергу вакцину, за словами Ляшка, отримають лікарі, представники силових структур та вчителі. Далі — люди  похилого віку і люди з супутніми хронічними патологіями, що підвищують ризики при коронавірусі. 

Раніше МОЗ заявляло, що вакцина від COVID-19 з’явиться в Україні навесні або влітку 2021 року.

Вакцина від коронавірусу Pfizer та BioNTech має зберігатися при –70° С