МАГАТЕ закликає росію деокупувати Запорізьку АЕС, Зеленський відреагував

МАГАТЕ на генеральній конференції ухвалило резолюцію щодо ядерної безпеки в Україні. Росію закликали негайно деокупувати Запорізьку АЕС.

Про це повідомляє Міненерго.

Під час своєї сесії МАГАТЕ ухвалила резолюцію «Ядерна безпека, захищеність та гарантії в Україні». Документ підтримали 65 голосами, співавторами виступили 52 країни-члени агентства.

Резолюція підтверджує, що українські атомні станції, серед яких і Запорізька АЕС, повинні функціонувати під повним суверенним контролем України.

«МАГАТЕ закликає до негайного виведення військового та іншого персоналу рф з території ЗАЕС та повернення станції під контроль української влади для забезпечення її безпеки», — йдеться у повідомленні.

Також до моменту повернення Запорізької АЕС під контроль України від росії вимагається забезпечити МАГАТЕ необмежений доступ до всіх об'єктів та інформації на станції.

Президент України Володимир Зеленський відреагував на резолюцію МАГАТЕ. Він наголосив на тому, що росія — це єдиний терористичний режим у світі, який вкрав найбільшу атомну електростанцію в Європі, перетворив її на військову базу і продовжує використовувати для ядерного шантажу.

«Саме тому ядерна безпека є першим пунктом формули миру. І це було однією з головних тем на порядку денному першого саміту миру. Я радий бачити, що сьогоднішня резолюція генеральної конференції МАГАТЕ сприяє цим важливим зусиллям», — зазначив глава держави.

Нагадаємо, 18 вересня стало відомо, що на окупованій росією Запорізькій АЕС присутні озброєні люди з військовою технікою, які перешкоджають доступу місії МАГАТЕ. А між внутрішньою та зовнішньою огорожею об'єкта встановлені протипіхотні міни.

Через недопуск окупантами експертів місії МАГАТЕ на Запорізькій АЕС до західної частини турбінних залів, вона, як і раніше, не мала можливості незалежно підтвердити, чи є в цих частинах турбінних залів якісь проблеми або матеріали, що потенційно можуть вплинути на ядерну безпеку або захищеність станції.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

План перемоги України, Саміт миру та позика від ЄС: головне із зустрічі Зеленського та Урсули фон дер Ляєн