МАГАТЕ заявило про вибух дрона біля ЗАЕС, це може вплинути на ядерну безпеку

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі повідомив, що після удару безпілотника поблизу окупованої Запорізької АЕС ситуація з ядерною безпекою на станції погіршилася.

Представники МАГАТЕ повідомили, що на окупованій ЗАЕС відбувся удар безпілотника, який стався за охоронною зоною станції.

Ймовірно, дрон нібито вибухнув неподалік ставків для охолодження та приблизно за 100 метрів від Дніпровської лінії електропередачі — єдиної лінії 750 кіловольтів (кВ), що забезпечує енергопостачання ЗАЕС.

Команда побувала на місці влучання та помітила пошкодження, ймовірно, спричинені дроном, оснащеним вибухівкою. Зазначається, що цього разу обійшлося без постраждалих і пошкоджень обладнання АЕС. Але удар стався по дорозі між двома головними воротами станції.

Голова МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив про загрозу ядерній безпеці та закликав сторони дотримуватися п’яти конкретних принципів, встановлених для захисту ЗАЕС.

«Я залишаюся надзвичайно стурбованим і повторюю свій заклик до максимальної стриманості усіх сторін», — наголосив він.

Нагадаємо, пожежу на території ЗАЕС окупанти влаштували увечері 11 серпня. Голова Нікопольської РВА розповів, що за «неофіційною інформацією від джерел з протилежного берегу» росіяни, ймовірно, підпалили в градирні ЗАЕС автомобільні шини. Можливо, це була провокація або спроба створити паніку в населених пунктах на правому березі.

Окупанти традиційно звинуватили в обстрілі Україну. А у МАГАТЕ заявили, що «сильний темний дим» з’явився біля Запорізької АЕС після «численних вибухів».

Станом на ранок 12 серпня пожежа на території Запорізької атомної електростанції вже припинилася.

12 серпня спеціалісти Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) оглянули пошкоджену через пожежу градирню на території окупованої російськими загарбниками Запорізької АЕС. Причину інциденту тоді встановити не вдалося.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Сили оборони атакували комбінат «Кавказ» в Ростовській області