Магістратський суд у Лондоні відмовився випустити засновника WikiLeaks під заставу
Prensa Latina

Магістратський суд лондонського району Вестмінстер відмовився відпустити засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа під заставу.

Рішення ухвалила в середу, 6 січня, окружна суддя Ванесса Барайтсер на слуханнях у суді. Центральний кримінальний суд Англії та Уельсу відмовився відпустити Ассанжа на час розгляду апеляції американської прокуратури, яка добивається його екстрадиції в США. Про це повідомляють Sky News.

Ассанж залишиться у в'язниці до розгляду апеляції США у справі про екстрадицію. Відмову судді мотивували тим, що раніше Ассанж вже порушував умови виходу під заставу. На тій же підставі судді відхиляли всі попередні прохання його адвокатів.

Раніше 4 січня той же суд відхилив запит влади США про видачу Ассанжа. Суддя Ванесса Барайтзер заявила, що Ассанж «залишає враження людини в стані депресії», який може накласти на себе руки в американській в'язниці.

Суддя заблокувала клопотання через побоювання щодо психічного здоров'я Ассанжа.

Справа проти 49-річного Ассанжа пов'язана з публікацією WikiLeaks сотень тисяч документів про війни в Афганістані та Іраку, а також дипломатичних телеграм в 2010 і 2011 роках.

Американська влада вважає, що Ассанж допоміг американському військовослужбовцеві Бредлі Меннінгу, котрий згодом змінив стать і став Челсі Меннінг, отримати доступ до секретних матеріалів, що стосуються військових операцій США в Іраку та Афганістані. Внаслідок публікації цих матеріалів на WikiLeaks громадськості стало відомо про низку злочинів, скоєних американськими солдатами на Близькому Сході.

У США Ассанжа звинувачують у «найбільшому розкраданні таємної інформації в історії країни».

Прокуратура США висунула Ассанжу 18 звинувачень у шпигунстві і неправомірному використанні комп'ютерів у зв'язку з публікацією WikiLeaks секретних військових документів США. Максимальний термін тюремного ув'язнення — 175 років. Його звинувачують в незаконному отриманні й публікації секретних даних (17 пунктів, до 10 років позбавлення волі за кожен), а також в змові з метою комп'ютерного злому (до 5 років в'язниці).

Ассанж перебуває під вартою в Лондоні з квітня 2019 року. До цього він сім років жив в посольстві Еквадору, який надав йому політичний притулок. Ассанж сховався на території посольства, оскільки в той момент британський суд розглядав запит про його екстрадицію до Швеці. Там його звинувачували в зґвалтуванні, але сам засновник WikiLeaks вважав, що в дійсності Швеція в майбутньому має намір видати його США. Поки Ассанж переховувався в посольстві, у шведських звинувачень закінчився строк давності.

Поліція Великобританії у квітні 2019 року заарештувала Ассанжа в посольстві Еквадору. Поліцейські пред'явили ордер, виданий в червні 2012 року за неявку викривача на судове засідання за повісткою. Еквадор тоді позбавив засновника WikiLeaks притулку, посилаючись на порушення міжнародних конвенцій, дозволив британській поліції зайти в посольство і заарештувати Ассанжа.

Слухання про екстрадицію Ассанжа в США почалися в травні 2020 року. До цього засновник WikiLeaks відбував 50-тижневий термін ув'язнення, до якого його засудив суд за його втечу в посольство в 2012 році. Адже своїми діями він порушив умови звільнення під заставу.

Адвокати, які представляють інтереси американської влади, вже заявили, що оскаржать рішення суду. У міністерстві юстиції США наголошують, що домагатимуться екстрадиції Ассанжа й надалі.

Адвокати Ассанжа заявляють, що переслідування є політично вмотивованим зловживанням владою, яке придушить свободу преси і піддасть небезпеці журналістів у всьому світі.

Політики з Німеччини закликали звільнити засновника WikiLeaks і називали процес над Ассанжем у Лондоні політично вмотивованим.

Спецдоповідач ООН просив у грудні Трампа помилувати засновника Wikileaks.

Президент Мексики запропонував Ассанжу політичний притулок