Трамп помилував 15 осіб. Серед них — фігуранти справи про втручання РФ до виборів у США
UN Special Procedures

Президент США Дональд Трамп своїми передріздвяними указами помилував 15 засуджених, зокрема двох із «російської» справи, яку вів спецпрокурор США Роберт Мюллер. Трамп також замінив вироки п'ятьом особам.

Серед помилуваних — союзники Трампа по Республіканській партії і колишні військові підрядники США, засуджені за вбивство цивільних у Багдаді 2007 року.

Про це повідомляє сайт Білого дому і низка ЗМІ: Politico, Bloomberg, Голос Америки, The Guardian і Reuters.

Члени Республіканської партії

Серед помилуваних — колишні представники республіканської партії Дункан Хантер з Каліфорнії та Кріс Коллінз з Нью-Йорка. Трамп замінив вирок колишньому республіканському представнику Стіву Стокману з Техасу.

Коллінз, перший член конгресу, який підтримав висунення Трампа в президенти, був засуджений до двох років і двох місяців федеральної в'язниці. Суд визнав, що конгресмен допомагав своєму синові та іншим людям ухилятися від втрат на фондовому ринку на суму $800 000.

Хантер був засуджений до 11 місяців ув'язнення після визнання його провини у крадіжці коштів на виборчу кампанію та розтраті грошей.

Фігуранти «російської» справи

Трамп також оголосив про помилування двох союзників, які є фігурантами «російського» розслідування.

Перший із них — Джордж Пападопулос, його радник із передвиборчої кампанії у 2016 році. Його слова мимоволі допомогли ініціювати «російське» розслідування, яке майже два роки підточувало президентство Трампа.

Пападопулос визнав себе винним в рамках розслідування втручання Росії в президентські вибори 2016 року. Він співпрацював зі слідчими ФБР і натякав, що виконуватиме роль викривача. У 2017 році він визнав свою провину за звинуваченням у неправдивих свідченнях.

Білий дім заявив, що Пападопулосу було пред'явлено звинувачення в «технологічному злочині, по одному пункту звинувачення в дачі неправдивих заяв» в рамках розслідування Мюллера, яке Трамп назвав «полюванням на відьом».

Трамп також помилував голландського адвоката Алекса ван дер Зваана, якого засудили до 30 днів ув'язнення за брехню слідчим під час розслідування спеціального адвоката Мюллера.

Ван дер Цваану 36 років, він зять російського мільярдера Германа Хана. Він був засуджений також до штрафу в розмірі $20 000 за брехню слідчим Мюллера.

Ван дер Зваан у 2018 році визнав свою провину за звинуваченням у неправдивих свідченнях. Він зізнався, що брехав ФБР та адвокатам в офісі Мюллера під час допиту про свою причетність до звіту, який фірма підготувала у 2012 році на запит українського уряду. У 2018 році адвокат відбув 30-денний термін покарання перед тим, як залишити США.

Ван дер Зван і Пападопулос — третій і четвертий підсудні у розслідуванні що Росії, яким надано помилування. Обидва були фігурантами розслідування спецпрокурора Мюллера щодо втручання РФ у президентські вибори в США.

Помилувавши їх, Трамп зазіхнув на розслідування Мюллера і доклав зусиль, щоб скасувати його результати. Між тим воно призвело до кримінального обвинувачення проти шести його підлеглих.

Нагадаємо, розгляд з приводу втручання Росії у вибори у США 2016 року проводило Федеральне бюро розслідувань, а також Спецкомітет із розвідки Сенату і Палати представників Конгресу. У середині травня 2018 року Міністерство юстиції призначило колишнього директора ФБР Мюллера спецпрокурором для проведення окремого незалежного розслідування по широкому колу питань, включаючи приписувану команді Трампа змову з Москвою.

Військові злочинці із приватної компанії

У групі помилуваних, оголошеній у вівторок ввечері, є четверо колишніх урядових військових підрядників. Вони були засуджені за різанину в Багдаді 2007 року, в результаті якої загинуло більше десяти іракських цивільних. Вбивство викликало міжнародний резонанс через використання приватних охоронців у зоні бойових дій. Всі четверо відбували тривалі тюремні терміни.

Прихильники Ніколаса Слаттена, Пола Слау, Евана Ліберті та Дастіна Херда, колишніх службовців компанії Blackwater Worldwide, лобіювали помилування. Вони аргументували це тим, що чоловіки були надмірно покарані в ході розслідування та обвинувачення.

У листопаді минулого року Трамп помилував колишнього командос армії США, якого наступного року мали судити за вбивство афганця, та колишнього лейтенанта армії, засудженого за вбивство — військовий наказав підлеглим обстрілювати трьох афганців.

Помилування засуджених є поширеною практикою для президентів, що йдуть. Але Трамп дав зрозуміти, що він вірить у «втручання» в справи друзів та союзників, з якими, на його думку, обійшлися «несправедливо».

Незважаючи на очікування, в списку нема членів родини Трампа, його особистого адвоката Руді Джуліані та самого президента.

Спецдоповідач ООН попросив Трампа помилувати засновника Wikileaks

Спецдоповідач ООН з проблем тортур Нільс Мельцер звернувся до Трампа з відкритим листом, в якому закликав його помилувати Джуліана Ассанжа. Про це повідомляє Центр новин ООН.

«Пан Ассанж був незаконно позбавлений волі, таке положення зберігалося протягом 10 років. Він дуже дорого заплатив за те, що насмілився опублікувати правдиву інформацію про неправомірні дії урядів по всьому світу», — написав Мельцер.

Він відвідав Ассанжа в лондонській в’язниці і зазначив, що стан затриманого значно погіршився, а його життя — в небезпеці.

Я закликаю вас помилувати Ассанжа, тому що він не є і ніколи не був ворогом американського народу. Його організація Wikileaks бореться з відсутністю прозорості та з корупцією в усьому світі, і, отже, діє в інтересах як американського народу, так і людства в цілому

Правозахисник підкреслив, що Ассанж ніколи не публікував неправдиву інформацію й ніколи не отримував доступ до інформації незаконним шляхом.

Засновнику Wikileaks загрожує до 175 років в’язниці. Зараз він знаходиться в ув’язненні в Великобританії, а 4 січня британський суд повинен прийняти рішення про можливу його екстрадицію до США.

Минулого місяця Трамп помилував колишнього радника з питань національної безпеки Майкла Фліна, який двічі визнавав свою провину у брехні ФБР. Раніше він замінив вирок іншому своєму співробітнику Роджеру Стоуну за кілька днів до того, як він мав бути ув'язненим.

Трамп і почуття краси. Американський президент вирішив, що нові федеральні будівлі повинні бути «прекрасними»