Майже 240 кібератак провели російські хакери перед війною

В Microsoft розповіли про кібернапади на українські обєкти перед війною. За даними звіту, перед початком вторгнення зафіксували 237 атак з боку шести різних російських хакерських угрупувань.

Ці угрупування працювали над зламом організацій в регіонах по всій Україні. Не виключено, що вони також збирали розвіддані про українські військові партнерства задовго до початку конфлікту.

Третина всіх атак була націлена на українські урядові організації, а 40% мали на меті провести деструктивні впливи на обєкти критичної інфраструктури. Одна з найбільш масштабних атак стосувалась виведення з ладу супутникових модемів компанії Viasat, які забезпечували доступ в інтернет клієнтів з ряду країн Європи, в тому числі України.

Іще одна помітна атака сталась 1 березня, в день атаки на столичну телевежу, коли були атаковані також медіакомпанії.

Перші кібератаки відбулись ще в березні 2021 року. Проте, за даними звіту, кібератаки не зіграли важливої ролі у військовому протистоянні.

Для досягнення своїх цілей хакери використовували фішингові розсилки, незакриті вразливості, компрометацію постачальників ІТ-сервісів, тобто атаки на ланцюжок поставок.

У Microsoft вважають, що кібератаки продовжуватимуть наростати і можуть бути більш деструктивними в майбутньому.

Chas News розповідав про кібератаки на українські об’єкти і до війни, і з початком повномасштабного вторгнення, до прикладу, про атаку на «Укртелеком».

Інтернет відновили у 90% населених пунктів Київщини