Маріуполь зараз: що відбувається у місті 12 травня
Маріупольська міська рада

Російські загарбники, які перебувають у зруйнованому Маріуполі продовжують штурмувати завод «Азовсталь», де тримають оборону українські захисники. 

Окупанти перетворили місто на середньовічне гетто, знущаються над місцевими жителями, посилюють заходи фільтрації і впровадили інформаційну блокаду.

У місті без засобів до існування залишаються сотні тисяч людей.

Chas News розповідає, що відбувається в Маріуполі у четвер, 12 травня.

18:01. Україна веде складні переговори з росією щодо обміну поранених бійців з «Азовсталі» на російських полонених. Наразі йде мова про евакуацію 38 військових, які перебувають у тяжкому стані. Про це розповіла віцепрем’єр Ірина Верещук.

17:00. Президент Туреччини Реджеп Ердоган двічі пропонував путіну евакуювати морем захисників Маріуполя, однак двічі отримав відмову. Про це розповів народний депутат Мустафа Джемілєв.

16:43 Мер Маріуполя Петро Андрющенко повідомив, що окупанти готуються інтегрувати місто в росію. «За всіма ознаками окупанти мають намір прямої інтеграції Маріуполя в росію (разом з «ДНР»)... Надходить інформація про намір організації та проведення «референдуму» в Маріуполі до приєднання до росії», — зазначив Андрющенко. Він називає дату «референдуму» 15 травня. Мер також зазначає, що зошити в школах в Маріупольському районі та Маріуполі вже підписують «Маріуполь. Ростовська область». 

13:35 Родини захисників Маріуполя, які перебувають на заводі «Азовсталь» звертаються до світу щодо процедури екстракції.

12:45 Трагічна історія кохання в «Азовсталі». 5 травня, у день створення полку «Азов» прикордонник Андрій та азовчанка Валерія зареєстрували шлюб. 

Церемонія відбулася у катакомбах «Азовсталі», а обручки наречений зробив з фольги. Через три дні після весілля Андрій загинув.

10:59 Наступного тижня у Вінниці відкриють центр підтримки та допомоги маріупольців. Про це сьогодні домовилися міськи голови Вадим Бойченко та Сергій Моргунов. 

10:35 Ці фото зробила Аліна Козицька, яка евакуювалася з Маріуполя на початку травня. 

«Найстрашніший день — 10 березня. Тоді о 19:30 літак скинув бомбу просто на житлові будинки. Вибило всі вікна, на мене посипалася стеля, оглушило. І якби буквально на один будинок правіше, то, можливо, не було б більше мене. Від бомб літака смерть за одну секунду! Після цього залізла в підвал і не виходила до 9 квітня. Я так хотіла жити, як ніколи. Молилася щодня, щоб нічого не прилетіло до нашої оселі, щоб ми вижили», — ділиться Аліна.

10:09 До кінця 2022 року в Маріуполі від хвороб та нестерпних умов може померти більше 10 тис. людей. Зараз у місті перебуває 150-170 тисяч жителів, повідомляє міськрада.

08:25 Сергій Волинський, командир 36-ї бригади морської піхоти ЗСУ, звернувся до Ілона Маска по допомогу з евакуацією з «Азовсталі».

08:22 У Маріуполі окупанти блокують підземні виходи з металургійного комбінату «Азовсталь, українські захисники вдаються до контратак.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

ОНЛАЙН війни. 12 травня. Удар по Новгород-Сіверському, вибух у Хабаровському краї