Маркарова пояснила, що значить для України ухвалення тимчасового бюджету в США

Затвердження у Сполучених Штатах тимчасового бюджету, який не містить фінансування допомоги Україні, не загрожує поставкам зброї і обладнання, які були ухвалені раніше.

Про це повідомила посол України у США Оксана Маркарова.

Вона відзначила, що наразі тимчасова бюджетна резолюція ухвалена тільки на 45 днів. При цьому конгрес та Адміністрація подбали, щоби кошти попереднього бюджету для програм допомоги Україні були перехідними. Тобто їх можна і надалі використовувати.

«Кошти є. Уряд працюватиме, тому нічого не загрожує поставкам зброї і обладнання, які ухвалені раніше. У нас зараз є для використання мінімум додаткових $1,6 млрд на оборонну допомогу (PDA) +$1,23 млрд прямої бюджетної допомоги (це вересневий транш, який тільки що перерахований на рахунки Світового банку), плюс значні суми на енергетичні та інші програми», — пояснила Маркарова.

За її словами, по завершенні цих 45 днів буде потрібне нове рішення. Вона запевнила, що у Конгресі є двопартійна і двопалатна підтримка України.

«А моя велика кількість розмов сьогодні як з українськими кокусами, так і іншими лідерами в конгресі в обох палатах дає підстави вважати, що ще до закінчення цих 45 днів ми будемо обговорювати конкретні рішення для України», — розповіла Маркарова.

Нагадаємо, в останні години 30 вересня дві палати Конгресу США затвердили, а президент Джо Байден підписав проєкт тимчасового фінансування уряду. В іншому разі з 1 жовтня у країні мав би початися шатдаун.

У варіанті документу, розробленому Сенатом, передбачалося виділення $6 млрд на допомогу Україні. Проте у процесі переговорів між республіканцями та демократами у Палаті представників ці статті з проєкту виключили. Її спікер Кевін Маккарті обіцяв підготувати окремий законопроєкт з цього приводу.

Маркарова зазначила, що ці $6 млрд не мали проходити через українських бюджет і тому необіхдності скорочувати видатки немає. 

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

На виборах у Словаччині найбільше голосів набрала партія критика допомоги Україні