МАУ скасовує рейси до Єревана через загострення конфлікту в Нагірному Карабасі

Центр управління ризиками авіакомпанії «Міжнародні Авіалінії України» тимчасово скасував рейси до Єревана. Причинами  МАУ назвала загострення конфлікту між Вірменією та Азербайджаном, введення воєнного стану та оголошення мобілізації у Вірменії. Найближчий рейс МАУ до Єревана мав відбутися 28 вересня.

Під питанням, але поки що не скасовані, рейси авіакомпанії МАУ до Баку, які повинні виконуватися з 4 жовтня 2020 року. Рішення щодо виконання рейсів МАУ обіцяє прийняти з урахуванням оновлення інформації.

Тим часом Азербайджан і самопроголошений Нагірний Карабах заявляють про загибель мирних жителів внаслідок бойових дій між Азербайджаном і Вірменією. Про це повідомляє МЗС Азербайджану, яке цитує haqqin.az, а також вірменська служба «Радіо Свобода» із посиланням на так званого «омбудсмена» Нагірного Карабаху Артака Бегларяна і «заступника міністра оборони Нагірного Карабаху» Артура Саргсяна.

Азербайджанські урядовці звинувачують вірменську сторону у грубому порушенні норм і принципів міжнародного права, зокрема, міжнародного гуманітарного права і Женевської конвенції 1949 року. Згідно заяв азербайджанців, вірменські війська цілеспрямовано завдають ударів по цивільному населенню та інфраструктурі Азербайджану,

У той же час, «омбудсмен Нагірного Карабаху» Артак Бегларян заявив про загибель двох і поранення більше 30 мирних жителів внаслідок наступу Азербайджану. Крім того, «заступник міністра оборони» Карабаху Артур Саргсян повідомив про 16 загиблих і понад 100 поранених вірменських військовослужбовців.

Разом з тим, представник Вірменського об'єднаного інформаційного центру Арцрун Ованнисян заявив, що армія Азербайджану втратила у неділю близько 200 людей, близько 30 одиниць бронетехніки, близько 20 безпілотників та іншу техніку. Уряд Вірменії оголосив військовий стан і загальну мобілізацію у зв'язку із загостренням збройного конфлікту з Азербайджаном.

Водночас у Міноборони Азербайджану заявляють, що «на всій протяжності фронту йдуть запеклі бої».

Азербайджан також вводить воєнний стан. Президент Азербайджану Ільхам Алієв підписав указ про оголошення воєнного стану в країні з 00:00 28 вересня. Про це повідомив помічник президента Азербайджану Хікмет Гаджієв, пише haqqin.az.

Згідно з указом президента Азербайджану, в Баку, Гянджі, Сумгаїті, Євласі і ряді інших міст вводиться комендантська година з 21:00 до 06:00. Протягом цього часу забороняється виходити на вулиці та в інші громадські місця без спеціального дозволу та документів, що посвідчують особу.

Станом на ранок 28 вересня Міноборони Азербайджану заявляє про те, що  вірменські збройні сили обстрілюють місто Тартар. «Керівництво Міноборони востаннє попередило іншу сторону, що ми будемо вживати адекватних заходів у відповідь» — йдеться у повідомленні.

У свою чергу в Міноборони Вірменії заявляють, що бойові дії протягом ночі на понеділок відбувалися з різною інтенсивністю. «Рано вранці противник відновив наступальні дії із застосуванням артилерії, бронетехніки, в тому числі важкої вогнеметної системи «ТОС». Вірменські підрозділи холоднокровно протистоять зазіханням азербайджанських ЗС», — заявила речниця Міноборони Вірменії Шушан Степанян.

Тим часом на військові дії реагують сусіди сторін і міжнародні організації.

Президент Туреччини Реджеп Ердоган оголосив, що Туреччина й надалі підтримуватиме «азербайджанських братів».

НАТО закликало сторони конфлікту припинити військові дії. Також Вашингтон найрішучішим чином засудив ескалацію насильства в зоні карабахського конфлікту й закликав сторони негайно припинити насильство. Цю заяву озвучила прессекретар Держдепартаменту США Морган Ортагу. 

Як ми повідомляли раніше, бойової дії в Нагірному Карабаху розпочалися в неділю, 27 вересня. Вірменія і Азербайджан звинуватили одне одного в ескалації насильства в регіоні.