Повз касу. Верховний Суд заблокував стягнення з Приватбанку на користь Суркісів

8 вересня Верховний Суд розпочав провадження за касаційною скаргою Кабміну на ухвалу Печерського райсуду Києва про зобов'язання Приватбанку обслуговувати депозити компаній братів Суркісів. Одночасно з початком розгляду справи суд зупинив виконання рішення про виплату $347 млн на користь компаній Суркісів.

«Колегія суддів визнала обґрунтованість настання ризиків для заявника до ухвалення рішення судом касаційної інстанції у цій справі, а також імовірність утруднення повороту виконання судового рішення у разі його скасування Верховним Судом», — зазначено у повідомленні суду.

Наразі на розгляді у Верховному Суді знаходиться ще одна справа. Суркіси вимагають визнати їх не пов’язаними з Приватбанком особами. Якщо суд ухвалить рішення на користь Суркісів, Приватбанк буде зобов’язаний відмінити конвертацію їхніх депозитів у капітал Приватбанку.

2 вересня Печерський райсуд повністю задовольнив заяву компаній братів Суркісів щодо стягнення на їхню користь $347 млн. Ці кошти були конвертовані у капітал Приватбанку при його націоналізації в кінці 2016 року. Конвертацію здійснили через те, що Суркіси були визнані особами, пов'язаними з ексвласниками Приватбанку Ігорем Коломойським і Геннадієм Боголюбовим.