Мінфін США запровадив санкції проти депутатів від «ОПЗЖ» та колишніх регіоналів. Хто вони?
Getty Images

Міністерство фінансів США повідомило, що запровадило санкції проти чотирьох відомих українських політиків.

Про це йдеться на сайті відомства.

Під санкції управління з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США потрапили:

  • Тарас Козак — чинний депутат від блоку «Опозиційна платформа  За життя» («ОПЗЖ»),
  • Олег Волошин — чинний депутат від «ОПЗЖ»,
  • Володимир Олійник — колишній член Партії регіонів, народний депутат у 2006—2014 рр.,
  • Володимир Сівкович — колишній член Партії регіонів, народний депутат у 2002—2010 рр., заступник секретаря РНБО України часів Віктора Януковича.

Причиною запровадження санкцій названа діяльність з метою дестабілізації ситуації в Україні.

«Вказані особи діють за вказівкою ФСБ Росії та підтримують операції впливу проти Сполучених Штатів та їхніх союзників. Ці чотири особи брали участь в глобальній кампанії впливу Росії з метою дестабілізації суверенних країн в інтересах Кремля. Сполучені Штати продовжуватимуть вживати заходів через подібні дії та в партнерстві з українським урядом, щоб виявити, викрити та підірвати зусилля Росії з дестабілізації», — йдеться в заяві Мінфіну США.

Що означають сакції

США блокують все майно вказаних осіб, яке знаходиться в США або під контролем американських осіб.

Заборона також включає надання підсанкційній особі чи отримання від неї будь-яких коштів, товарів чи послуг.

Хто ці особи, які потрапили під санкції

Тарас Козак, народний депутат, соратник Віктора Медведчука по бізнесу і політиці, вже знаходиться під санкціями в Україні. На початку лютого 2021 року Рада національної безпеки та оборони (РНБО) запровадила заборону на медіаактиви, пов'язані з політиком, —  телеканали «112 Україна», NewsOne, ZIK. Козака разом з Медведчуком підозрюють у вчиненні державної зради та замаху на розграбування національних ресурсів на тимчасово окупованій території Криму.  

Олег Волошин на сайті Верховної Ради значився начальником служби міжнародного співробітництва каналу «112 Україна». Політик встиг відзначитися низкою антиукраїнських заяв, за що був битий та облитий зеленкою. В період з 2008 по 2010 роки Волошин займав посаду пресаташе посольства України в РФ, згодом очолив пресслужбу МЗС України.    

Володимир Олійник під час Помаранчевої революції підтримував Віктора Ющенка, а до парламенту потрапив за списками «Блоку Юлії Тимошенко». Але згодом перейшов до «регіоналів». У Верховній Раді VII скликання один з основних спікерів фракції Партії регіонів.

Олійник є співавтором так званих «диктаторських законів 16 січня», після ухвалення яких на Євромайдані почалися жорстокі сутички між протестувальниками та правоохоронним органами. Після перемоги Революції гідності політик втік до Москви, де разом з іншими високопосадовцями часів Віктора Януковича створив «Комітет порятунку України».

В 2016 році «комітет» та всі його учасники потрапили під санкції США. Олійник є частим гостем російських пропагандистських телевізійних шоу, в яких критикує чинну українську владу.

Володимир Сівкович як кадровий офіцер КДБ завжди намагався бути в тіні основних подій, але мати на них свій вплив. Він працював помічником президента Леоніда Кучми, обирався до парламенту кількох скликань. Сівкович очолював тимчасову слідчу комісію Верховної Ради з розслідування обставин можливого отруєння Віктора Ющенка — вона встановила, що факт отруєння не підтверджено.

Після перемоги Віктора Януковича на виборах президента став віцепрем'єром, у сферу його відповідальності входив силовий блок. Невдовзі перейшов до РНБО на посаду заступника секретаря. Саме Сівковича вважають причетним до наказу про силовий розгін студентського протесту на майдані Незалежності в листопаді 2013 року, з якого розпочалася Революція гідності.

Ймовірно, зараз політик перебуває в Москві.     

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини та публікує дивовижні історії. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити. 

США ввели санкції проти заступника ексголови адміністрації Януковича Андрія Портнова