Міністр охорони здоров'я Чилі сподівається, що перемога Байдена допоможе уникнути «торгової війни» через вакцини
Getty Images

Перемога Джо Байдена на виборах у США викликає надію в Латинській Америці, що війна за медичні товари на початку спалаху COVID-19 не повториться, як тільки вакцини будуть затверджені до використання.

Про це заявив міністр охорони здоров'я Чилі в розмові з Reuters.

Енріке Парис заявив, що він вважає, що керівництво Байдена дозволить країнам виступити більш «єдиним» фронтом проти пандемії, уникаючи комерційних битв між країнами, включаючи США. Такі конфлікти довкола забезпечення апаратами для вентиляції, масками та засобами індивідуального захисту спостерігалися на початку цього року.

«Була торгова війна, в якій ті, хто міг платити більше, отримали більше, а ті, хто міг привласнити товари або навіть розірвати ланцюги розподілу, зробили це», — сказав Паріс в інтерв'ю Reuters у своєму офісі в центрі Сантьяго.

За його словами, Чилі довелося зафрахтувати або відправити військові літаки, щоб забрати запаси, плани польотів уряд тримав у таємниці.

«Це було жахливо, і я сподіваюся, що це не повториться. Я вважаю, що пан Байден має інше бачення того, що таке дипломатія та глобальне взаєморозуміння між країнами» — сказав Париж.

Незважаючи на «дуже хороші новини» цього тижня від Pfizer про те, що вакцина фірми виявилася на 90% ефективною на пізніх стадіях випробувань, Паріс заявив, що Латинська Америка повинна готуватися до другої хвилі, подібної до тієї, від якої страждає Європа. Континент очолював світові графіки випадків COVID-19 та смертей протягом декількох місяців до серпня.

«Ми не повинні думати про себе як про зону стабільності. Ми не повинні знижувати охорону своєї безпеку» — сказав він.

Чилі запросила 7,6 млн доз за допомогою глобальної схеми розподілу вакцин COVAX, яку спільно організовують Альянс вакцин GAVI та Всесвітня організація охорони здоров'я.

Паріс заявив, що Чилі заплатила додаткову плату, щоб мати можливість вибрати вакцини, які вона отримає від COVAX. Але він додав, що запропонував, щоб усі країни отримували однакове ставлення в рамках COVAX. У цьому він отримав підтримку від колег — міністрів охорони здоров'я країн Латинської Америки та Карибського басейну.

«Ми запропонували на рівні міністрів ввести лише один формат —справедливіший спосіб для всіх обирати або отримувати всі вакцини, які ВООЗ вважає доречними для кожної країни», — сказав він.

Паріс заявив, що вакцина Pfizer входить до одного із варіантів вакцинаційної кампанії в Чилі, але країна прагне до диверсифікації, щоб забезпечити стабільне постачання.

На тлі занепокоєння з приводу зберігання в холодильниках при -70, необхідного для вакцини Pfizer, Паріс заявив, що виробник ліків пообіцяв надавати дози поблизу місць, де ними будуть розпоряджатися. Після цього їх можна буде зберігати в чилійських установах до чотирьох днів.

Чилі розглядає вакцину Pfizer як частину розгортання імунізації, яку вона сподівається розпочати в першому кварталі 2021 року, заявив Паріс. План має на меті включити більшу кількість китайської вакцини Sinovac, випробування якої в Чилі частково фінансується урядом в обмін на «значну» знижку на кінцевий продукт, сказав він.

Як ми писали раніше, вакцина від COVID-19 з’явиться в Україні навесні або влітку 2021 року, вважає МОЗ.

Для закінчення пандемії треба вакцинувати 70% населення світу, вважають у ВООЗ