Міжнародні резерви України скоротилися на 1,5% через погашення боргів держави й підтримку гривні

Міжнародні резерви України становили 26,1 млрд дол. США за підсумками жовтня, скоротившись за місяць на 1,5%. Це сталося через погашення боргів держави, у тому числі й зовнішніх, та підтримку гривні. Про це повідомляє пресслужба Нацбанку.

«Станом на 1 листопада 2020 року міжнародні резерви України, за попередніми даними, становили $26 140,4 млн (в еквіваленті). У жовтні вони зменшилися на 1,5% внаслідок погашення зовнішніх і внутрішніх зобов'язань держави і проведення валютних інтервенцій Національним банком для згладжування курсових коливань на валютному ринку», — повідомили у НБУ.

Загалом, як вказано, динаміку резервів упродовж вересня визначали такі чинники.

  • По-перше, операції уряду з управління державним боргом. Загальний обсяг платежів з обслуговування та погашення державного та гарантованого державою боргу в іноземній валюті становив $381,0 млн (в еквіваленті). Зокрема, $213,3 млн були спрямовані на обслуговування та погашення внутрішніх державних облігацій (ОВДП), номінованих в іноземній валюті; $78,0 млн — на обслуговування єврооблігацій (ОЗДП). Решта коштів — на виконання інших зобов’язань держави в іноземній валюті. Водночас валютні надходження на користь уряду становили $188,0 млн (в еквіваленті).
  • По-друге, операції Національного банку на міжбанківському валютному ринку. В окремі дні жовтня попит на валюту на цьому ринку перевищував пропозицію унаслідок пожвавлення ділової активності, у тому числі активізації імпортерів. Для згладжування коливань у бік знецінення Нацбанк провів декілька інтервенцій з продажу валюти на суму $191,3 млн.
  • По-третє, переоцінка фінансових інструментів (унаслідок зміни ринкової вартості та курсів валют). У жовтня їх вартість зменшилася на $1,1 млн (в еквіваленті).
Поточний обсяг міжнародних резервів покриває 4,4 місяця майбутнього імпорту, що є достатнім для виконання зобов'язань України і поточних операцій уряду і Національного банку.

Міжнародні резерви України у вересні різко скоротилися і становили 26,5 млрд дол. США.

7 жовтня НБУ повідомив, що міжнародні резерви України скоротилися на 8,7% і склали $ 26,5 млрд за підсумками вересня.

22 жовтня НБУ оприлюднив прогноз динаміки обсягу міжнародних резервів на період 2020-2022 років. До кінця 2020-му році міжнародні резерви Національного банку України становитимуть $ 29,1 млрд. Ще в липні Нацбанк прогнозував до кінця року обсяг резервів на рівні 29,8 млрд. У 2021 року НБУ прогнозує обсяг міжнародних резервів на рівні $ 29,5 млрд замість прогнозованих раніше $ 32, 7 млрд. у 2022 році резерви повинні скласти $ 28,8 млрд замість раніше очікуваних $ 32,7 млрд.

Як ми писали раніше, 22 жовтня Нацбанк залишив облікову ставку на рівні 6% річних та прогнозував її підвищення в 2021 році.

В НБУ прогнозують відновлення економіки у 2022 році