Нацбанк залишив облікову ставку на рівні 6% річних та прогнозує її підвищення в 2021 році
УНІАН

Правління НБУ вирішило залишити облікову ставкубез змін на рівні 6%. Водночас очільник Нацбанку Кирило Шевченко заявив про очікуване прискорення інфляції в 2021 році.

Про це повідомляє пресслужба НБУ.  

«Збереження м’якої монетарної політики спрямоване на підтримку економічного відновлення і досягнення цілі з інфляції», — йдеться у повідомленні.

У НБУ кажуть, що у вересні інфляція залишалася нижче цільового діапазону на рівні 4-6%. Проте вже у жовтні інфляція прискорилася. Попри незначний ефект відображення девальвації в цінах, очікування представників бізнесу й населення погіршуються.

«Унаслідок збільшення пропозиції продуктів харчування темпи зростання споживчих цін сповільнилися до 2,3% у річному вимірі. Цей фактор нейтралізував зворотний тиск на ціни з боку інших чинників: послаблення гривні, подорожчання енергоносіїв, відновлення економічної активності та споживчого попиту»,  підкреслюють в НБУ.

НБУ прогнозує, що наприкінці 2020 року інфляція буде на рівні 4-6%, а також надалі прискорюватиметься.

З огляду на слабку динаміку споживчих цін у III кварталі, Нацбанк переглянув річний прогноз інфляції у бік зменшення  до 4,1%.

Нацбанк прогнозує, що в 2021 році зростання споживчих цін пришвидшиться до 6,5% під впливом пожвавлення економіки, ефекту від цьогорічного послаблення гривні, а також значного підвищення мінімальної зарплати, що сприятиме внутрішньому попиту.

 

🔊 Національний банк залишив облікову ставку без змін на рівні 6% річних. Збереження м’якої монетарної політики...

Posted by Національний банк України on Thursday, October 22, 2020

Раніше ми писали, що НБУ позбавив першу заступницю Нацбанку Катерину Рожкову основних повноважень. 

Chas News повідомляв, що ЄС нагадав про необхідність збереження незалежності НБУ для виділення допомоги Україні. 

Голова НБУ вважає, що український банківський сектор як ніколи стійко пережив пандемію