НБУ позбавив Рожкову основних повноважень: подробиці
УНІАН

20 жовтня правління Національного банку України позбавило першу заступницю голови НБУ Катерину Рожкову повноважень з регулювання банківської сфери.

Про це повідомляють інсайдери «Економічної правди» в НБУ.

Видання пише, що своїм рішенням правління НБУ змінило структуру регулятора та створило у ньому нову вертикаль підпорядкування.

Нацбанк забрав з підпорядкування Рожкової шість ключових департаментів для нагляду за банківським ринком та передав їй три підрозділи. Вони не відіграють суттєвого значення у регулюванні банків, розповідають джерела.

Раніше у підпорядкуванні Рожкової було сім структурних департаментів:

  • банківського нагляду;
  • виїзних перевірок;
  • нагляду за ринком небанківських фінансових послуг;
  • фінансового моніторингу;
  • ліцензування; 
  • методології регулювання діяльності банків;
  • аналітики та наглядових технологій.

Всі ці департаменти, крім департаменту методології регулювання діяльності банків, тепер перейшли у вертикаль управління чинного очільника НБУ Кирила Шевченка. Тепер у його підпорядкуванні 15 підрозділів.

Що змінилося? 

У структурі НБУ тепер з’явилася нова вертикаль правління — «Регулювання фінансового сектору». До неї віднесено шість департаментів. Керівництво та контроль за діяльністю підрозділів здійснюватиме перша заступниця очільника НБУ Катерина Рожкова,.

Нацбанк обєднав дві вертикалі в одну під назвою «Пруденційний нагляд і загальні питання». До неї додатково віднесені департаменти банківського нагляду, виїзних перевірок, ліцензування, фінансового моніторингу, аналітики та наглядових технологій, нагляду за ринком небанківських фінансових послуг.

Chas News повідомляв, що у МВФ прокоментували догани Рожковій та Сологубу з Нацбанку. 

Раніше ми писали, що ЄС нагадав про необхідність збереження незалежності НБУ для виділення допомоги Україні. 

Рожкова виклала свою версію, за що їй оголосили догану в НБУ, та заявила про чергові погрози