«Мотор Січ» під керівництвом Богуслаєва торгувала з підсанкційними компаніями в Ірані — ЗМІ

Українське підприємство «Мотор Січ» роками вело торгівлю із іранськими компаніями, які пов'язані з військовою промисловістю, зокрема причетні до розробки дронів типу Shahed.

Про це пишуть журналісти проєкту «Схеми» із посиланням на документи, знайдені під час обшуків у експрезидента «Мотор Січі» В'ячеслава Богуслаєва.

Вони встановили, що компанія «Мотор Січ» продавала в Іран товари подвійного використання. Зокрема, авіаційні двигуни АІ-9 та ТВ3-117, як встановлюють на невеликі транспортні літаки, а також на військові гелікоптери, зокрема типу Ка-52, які росія використовує у війні проти України.

Аналізуючи копії вилучених правоохоронцями матеріалів, журналісти виокремили три іранські фірми, з якими роками співпрацювала українська корпорація «Мотор Січ»:

  • Design and Manufacturing of Aeroengines (скорочено: DAMA), інша, її ж назва – Turbine Engine Manufacturing Industries (TEM);

  • Iran Aircraft Industries (IACI);

  • Iran Aircraft Manufacturing Industrial Company (HESA).

При цьому Design and Manufacturing of Aeroengine вказується як правонаступиця Iran Aircraft Industries і, за даними НАЗК, є підставною компанією, що здійснювала таємні закупівлі для Iran Aircraft Manufacturing Industrial Company (HESA). Остання ж була залучена до розробки Shahed-136. 

Проти усіх трьох компаній РНБО у березні 2023 року ввело санкції. Однак у міжнародних санкційних списках вони знаходяться вже давно. Наприклад, США ввели санкції проти HESA у 2008 році, а проти DAMA — у 2022 році. Євросоюз ввів проти них обмеження відповідно у 2010 та 2012 роках.

Керівництво Мотор Січі усвідомлювало, що пряма торгівля з Іраном небезпечна для бізнесу, тому Богуслаєв особисто пропонував залучити білоруського посередника.

Під час аналізу документів «Схеми» виявили ще одну іранську компанію — New Aviation Technology and System (NATS), з якою торгувала «Мотор Січ», але проти якої досі не введено жодних санкцій — ані в Україні, ані за кордоном. Хоча в ній працюють ті самі люди, які перейшли з підсанкційних іранських підприємств.

Нагадаємо, багаторічного президента «Мотор Січі» В'ячеслава Богуслаєва наприкінці жовтня затримали за підозрою за ст. 111-1 (колабораційна діяльність) та ст. 111-2 (допомога державі-агресору), йому загрожує до 15 років позбавлення волі. 

Слідство встановило, що «Мотор Січ» продавала авіаційні двигуни для військових гелікоптерів росії навіть після 24 лютого.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

СБУ затримала ще двох агентів рф: один з них — інженер-конструктор «Мотор Січі» (фото)