МОЗ найближчим часом не планує запроваджувати повсюдний жорсткий карантин
Getty Images

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов повідомив, що наразі спостерігається покращення епідситуації в Івано-Франківській, Закарпатській та Чернівецькій областях, які першими запровадили жорсткі карантинні обмеження.

Про це чиновник сказав у ефірі телеканалу «Україна24» у відповідь на запитання, чи планує уряд на початку квітня запроваджувати локдаун.

«Коли ми говоримо про будь-які зміни в карантині, то ці пропозиції робить МОЗ. Я як міністр охорони здоров’я таких пропозицій не робив», — сказав він.

«Я говорив, що якщо ситуація буде розвиватися таким чином, що у нас буде більше 50-70% (регіонів у «червоній» зоні — Прим. ред.), то ми можливо будемо розглядати питання загальнонаціонального жорсткого карантину. На сьогоднішній день у нас є 11 регіонів, які внесені до «червоного» рівня епіднебезпеки. Решта регіонів — на «помаранчевому» рівні, Херсонська область — на «жовтому рівні» епіднебезпеки», — додав Степанов.

В той же час, за словами міністра, наразі спостерігається покращення ситуації в тих регіонах, які першими запровадили жорсткі карантинні обмеження, передбачені для «червоної» зони епіднебезпеки. Це Івано-Франківська, Закарпатська та Чернівецька області.

Там ситуація майже повністю стабілізувалась. Я думаю, що найближчими днями Івано-Франківська область за показниками може бути переведена на «помаранчевий» або «жовтий» рівень епіднебезпеки. Ми рухаємося таким чином, що в залежності від епідситуації регіон може перейти до «червоного» рівня і перебуватиме там до повної стабілізації ситуації

На переконання очільника МОЗ, модель адаптивного карантину — це «ідеальний баланс між економікою, життям країни та епідеміологією».

«Саме тому ми говоримо про конструктивність адаптивного карантину, який діє на території нашої країни», — резюмував він.

«Ми прогнозуємо зростання кількості хворих ще протягом двох тижнів — щонайменше до 15 квітня ми точно розуміємо, що в нас буде загострення ситуації», — заявив міністр.

Але Степанов наголосив, що виконання умов адаптивного карантину в повному обсязі дозволяє стабілізувати епідситуацію в регіонах.

Адаптивний карантин в Україні

З 24 лютого в Україні знову запровадили адаптивний карантин з поділом на кольорові зони епіднебезпеки. На сьогодні в «червоній» зоні епіднебезпеки, де до 9 квітня діють жорсткі карантині обмеження, 10 областей і Київ.

«Люди заслужили цю пандемію». Андрій Александрін — про невігластво у глобальному масштабі та українського уряду зокрема